Nieuwe biografie

Ruud Lubbers moest jonge Willem-Alexander uit het café plukken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRuud Lubbers moest jonge Willem-Alexander uit het café plukken
RTL

Ruud Lubbers was niet alleen premier van Nederland, maar hielp in die tijd naast zijn drukke baan ook regelmatig koningin Beatrix met de opvoeding van haar drie kinderen, Willem-Alexander, Friso en Constantijn. Zo haalde Lubbers de jongens uit het café als hun moeder ze kwijt was of sprak hij ze bestraffend toe.

Dat blijkt uit de nieuwe biografie 'Ruud Lubbers – Een slag anders' van Johan van Merriënboer en Lennart Steenbergen. In het boek, dat morgen verschijnt, wordt een uitvoerig beeld geschetst van de tot voor kort langstzittende premier van Nederland. CDA'er Lubbers, die in 2018 overleed, was van 1982 tot 1994 minister-president van Nederland.

In het boek is een hoofdstuk gewijd aan de samenwerking - en de band - tussen Beatrix en Lubbers. De twee generatiegenoten waren close, blijkt uit de biografie. Ze overlegden veel over de stand van het land en in het boek wordt dan ook een zekere mate van invloed van Beatrix op het landsbestuur niet uitgesloten.

Biografie Lubbers: christendemocraat koos voor euthanasie
Lees ook

Biografie Lubbers: christendemocraat koos voor euthanasie

Maar de band tussen de twee was niet alleen zakelijk. De gezinnen kwamen zelfs bij elkaar over de vloer, en gingen samen op vakantie in Italië. 

Omdat prins Claus ernstig ziek was stond koningin Beatrix er voor de opvoeding van drie zonen vaak alleen voor. Zeker tijdens de puberteit van die drie was dat lastig, zegt de vrouw van Ruud Lubbers, Ria. En dus sprong Lubbers bij, aldus zijn echtgenote.

Stinkend vervelend

"Ruud ging er dus heel vaak heen. In het begin was het om de jongens tot de orde te roepen, want die waren stinkend vervelend. Hij heeft die kinderen half opgevoed, uit het café gehaald als moeder ze kwijt was, bestraffend toegesproken."

Het leidde – ook - tot irritatie bij zijn vrouw, want Lubbers had zelf ook drie kinderen. "Ik ben toen heel boos geworden. Wat denk je nou van je eigen jongens? Ik vind dat zij het goed gedaan heeft, de koningin. Ja, maar voor mij was het geen lolletje."

's Nachts naar paleis

Ook een goede vriend van Lubbers, fotograaf Vincent Mentzel, vertelt over de significante rol van Lubbers bij de opvoeding van de drie. "Dan moest hij 's nachts naar het paleis en achter die jongens aan, want de rechercheurs waren ze uit het oog verloren of hadden geen overwicht. Ik denk dat ze groot vertrouwen in hem had."

Lubbers voor Paleis Lange Voorhout in 1981.© ANP
Lubbers voor Paleis Lange Voorhout in 1981.

Volgens Mentzel was die band met Beatrix ook belangrijk voor Lubbers. "Hij begon er vaak zelf over, omdat het een belangrijke rol in zijn leven gespeeld heeft. Hij had natuurlijk het land te runnen en daar ook nog een koningshuis bij te runnen."

Als baksteen laten vallen

Nadat Lubbers in 1994 afzwaait als premier krijgt hij al heel snel de eretitel minister van staat. Ministers van staat kunnen de koningin adviseren en zodoende blijft het contact tussen Beatrix en Lubbers goed.

Tot 2013. In dat jaar laat Beatrix Lubbers volgens vrienden en familie als een baksteen vallen. Aanleiding is een interview bij Nieuwsuur waarin Lubbers vertelt dat Juliana zorgen had over Willem-Alexander en zijn geschiktheid voor het koningshuis - "Gaat-ie dat redden?" Ook vertelt hij dat hij Beatrix op haar vingers zou hebben getikt voor het commentaar dat zij had op de vriendin van Willem-Alexander, Máxima.

Beatrix verbreekt na die uitlatingen van Lubbers het contact compleet. "Daar zat hij natuurlijk vreselijk mee aan het eind van zijn leven, dat hij nog graag wel even met haar had gesproken. Dat ze niet de moeite heeft genomen om een keer op te bellen en te zeggen: joh, je bent ziek en dit en dat. Dat vind ik heel hard", zegt Mentzel.

Abortus en euthanasie

In het boek komen nog enkele andere opmerkelijke zaken aan het licht. Zo zou Lubbers tijdens zijn huwelijk een getrouwde vrouw met wie hij een jarenlange affaire onderhield zwanger hebben gemaakt, waarna zij koos voor een abortus.

Ook wordt in het boek onthuld dat Lubbers aan het einde van zijn leven voor euthanasie heeft gekozen. Abortus en euthanasie waren twee medisch-ethische kwesties die voor Lubbers, als CDA-politicus, altijd gevoelig lagen.

Download vanuit de App store Download vanuit de Play store

Lees meer over
Ruud LubbersPrinses BeatrixKoning Willem-AlexanderKoningin MáximaPrins FrisoPrins Constantijn