'Het is genormaliseerd'

Helft Nederlandse moslims ervaart discriminatie, ook Ahmed: 'Duidelijk dat we niet gewenst waren'

Door Ivy Dirksen··Aangepast:
© PrivébeeldHelft Nederlandse moslims ervaart discriminatie, ook Ahmed: 'Duidelijk dat we niet gewenst waren'
RTL

De hele voorkant van het huis stond er vol mee. Discriminerende leuzen zoals onder meer 'kk moslims' en white power symbolen. De Haagse Ahmed kreeg allesbehalve een warm welkom in wat zijn nieuwe woning moest worden. Een recent Europees rapport laat zien dat hij lang niet de enige moslim in Nederland is die met discriminatie te maken heeft.

Ahmed (53) was al dertien jaar op zoek naar een nieuwe woning. Af en toe kreeg hij wel wat aangeboden, maar niks dat echt voldeed voor hem, zijn vrouw en hun kinderen. Tot hij ruim een maand terug een woning net buiten Den Haag in Nootdorp kreeg aangeboden. Een rustigere plek, iets wat hij vooral ook fijn vond voor zijn kinderen.

"Het voldeed aan al onze wensen", zegt Ahmed tegen RTL Nieuws. "We stonden op de derde plaats. Mijn vrouw en ik zeiden nog tegen elkaar: 'dit kan het best eens worden'. We werden uitgenodigd voor een bezichtiging en van tevoren gingen we al even naar de woning toe. Dat doen we altijd bij bezichtigingen, zodat we even in de wijk kunnen kijken. Is er een school in de buurt, supermarkt en dat soort voorzieningen. We hebben via het raam ook even goed naar binnen gekeken en waren echt verliefd op het huis." 

Racistische leuzen

Enkele dagen later kwamen Ahmed en zijn vrouw terug bij het huis voor de bezichtiging met de woningcorporatie. "We stapten uit de auto, liepen ernaar toe en we schrokken ons kapot toen we die leuzen zagen", zegt hij. "Je weet niet wat je overkomt. Maar ja, we hadden een afspraak dus zijn maar gewoon naar binnen gegaan uiteindelijk."

De eerste twee gegadigden hadden het huis al afgewezen en dus was de woning beschikbaar voor Ahmed. "Maar we voelden ons zo onveilig daar. Uiteindelijk zijn we helemaal verdrietig daar weggegaan." 

"Het was duidelijk dat we niet gewenst waren. Misschien hebben mensen ons zien lopen van tevoren. We wilden de woning niet meer, terwijl we die van tevoren juist zo graag wilden. En eerlijk gezegd, ik reageer niet meer op woningen in Nootdorp. Al bieden ze me een villa aan. Het voelt gewoon niet goed."

Een filmpje van de bekladding op de woning: het getal 666 dat met de duivel wordt geassocieerd, white power symbolen en discriminerende en bedreigende teksten staan op de voorkant van de woning.

Ondertussen heeft Ahmed nog geen nieuwe woning en is het huis dat werd beklad, schoongemaakt en verhuurd aan een andere woningzoekende. "Het is voor onze neus weggekaapt. Door mensen die ons niet wilden. Ik woon al 46 jaar in Nederland, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

De politie laat weten bekend te zijn met de bekladding. "Er is contact geweest met de woningcorporatie en we hebben daarna meer toezicht gehouden in de wijk. Er is geen aangifte gedaan." De woningcorporatie laat weten te zijn geschrokken door het voorval. "We vinden dit natuurlijk heel vervelend voor de kandidaat-huurders en keuren iedere vorm van racisme af."

Van trap geduwd

Het verhaal van Ahmed staat niet op zichzelf. Volgens het pas verschenen rapport Being Muslim in the EU, gemaakt door het EU-bureau voor de Grondrechten, heeft zeker de helft van de Nederlands moslims het afgelopen jaar discriminatie ervaren. Ver boven het Europese gemiddelde van 38 procent. 

Recent werd ook de Turks-Nederlandse Cemile Telli (82) in Den Haag mishandeld door haar buurvrouw. Daarbij zou ook sprake zijn van een racistisch motief, zegt haar zoon Ali tegen RTL Nieuws. De politie kan dit nog niet bevestigen en onderzoekt de zaak, maar de schrik zit er bij de Turkse en islamitische gemeenschap flink in. "De buurvrouw bonsde enkele keren hard op de deur. Toen mijn moeder opendeed, begon ze direct op mijn moeder in te slaan. Ze werd van de trap geduwd in de portiek en uitgescholden voor kanker Turk."

Telli werd meegenomen door de ambulance naar het ziekenhuis waar ze meerdere dagen heeft moeten blijven met meerdere breuken in haar ribben en neus. "Op dit moment heeft ze nog steeds last van haar ribben als ze ademt", zegt Ali. "En ze is bang natuurlijk. Bang om haar weer tegen te komen. Dus als ze al naar buiten gaat dan ga ik met haar mee."

Foto van de verwondingen van het gezicht van Cemile Telli© Privéfoto
Foto van de verwondingen van het gezicht van Cemile Telli

Adem Çatbaş, de advocaat van Telli, zegt: "We doen er alles aan om in deze zaak de onderste steen boven te krijgen. Iedere partij die in deze zaak mogelijk steken heeft laten vallen, zullen we aansprakelijk stellen. Voor nu wachten we eerst het onderzoek van de politie af. Mijn cliënte hoopt dat iedereen - waaronder ook moslims - in dit land in vrede kan leven."

Verdachte bedreigd

De politie wil in de zaak van Telli nog niet veel kwijt. Ze laat alleen weten dat in het onderzoek alle mogelijke motieven worden meegenomen, ook racisme. De 31-jarige buurvrouw wordt verdacht van zware mishandeling, heeft een contactverbod gekregen en moet later voor de rechter komen. "Omdat ze naar aanleiding van de mishandeling meerdere bedreigingen heeft ontvangen, verblijft ze momenteel elders", zegt de politie.

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, schrikt van de incidenten en het Europese rapport. "Maar verbaasd ben ik niet. De voorvallen zijn wat mij betreft exemplarisch voor de omvang en heftigheid van moslimdiscriminatie in ons land. Dat zie je ook in het rapport. Moslimhaat neemt toe en is genormaliseerd. Kijk naar de antisemitische incidenten in Amsterdam deze week. Nederland reageert daar in alle heftigheid op en terecht. Maar dat zie ik bij moslimdiscriminatie niet. We moeten niet meten met twee maten."

"We moeten ons juist zorgen maken", vervolgt Baldewsingh. "Meer dan de helft van de moslims zegt discriminatie te hebben ervaren en er is geen paniek of afschuw hierover. Dit zegt mij dat moslimdiscriminatie genormaliseerd is. Het is tot epidemische proporties gegroeid. Het zijn geen geïsoleerde incidenten meer."

'Explosief toegenomen'

DENK-Kamerlid Doğukan Ergin noemt het 'afschuwelijk dat iemand te maken krijgt met moslimhaat bij de bezichtiging van zijn droomhuis'. "Moslimhaat is explosief toegenomen en neemt ongekende proporties aan. Al geruime tijd pleit ik vanuit de Tweede Kamer voor extra maatregelen om moslimhaat te bestrijden."

Een aanvraag van Ergin voor een debat in de Tweede Kamer over geweld tegen moslims werd afgelopen week verworpen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
RacismeDiscriminatieLink in bio