Van Den Bosch naar Vught

Geen Funda voor Amarante, ze kocht een huis via Facebook: 'Binnen 5 dagen was het rond'

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Amarante MulderGeen Funda voor Amarante, ze kocht een huis via Facebook: 'Binnen 5 dagen was het rond'
RTL

Torenhoge huizenprijzen, amper aanbod en kopers die elkaar regelmatig overbieden. De woningmarkt in Nederland zit al een tijdje muurvast. En dus beproeven sommige mensen hun geluk op sites waar je niet meteen aan denkt bij een nieuw huis. Facebook bijvoorbeeld. "Niet geschoten is altijd mis." En Amarante schoot raak.

Hoe krapper de woningmarkt, hoe creatiever de zoektocht naar een huis. Amarante Mulder en haar vriend Jordi ondervonden dat zelf toen ze hun appartement in Den Bosch ontgroeiden en in Vught een huis wilden. De standaard woningzoektochten via Funda en een aankoopmakelaar leverden niets op, maar een simpele Facebookpost in een lokale groep voor mensen uit Vught wél.

De zoektocht op Facebook begon ongeveer een jaar geleden. "We woonden eerst in een appartement van 50 vierkante meter", vertelt Amarante. "Dat werd op een gegeven moment te klein en we wilden daarom graag een groter huis kopen." Maar in Den Bosch werd het koppel telkens overboden, waarna ze besloten te kijken in Vught, waar Jordi vandaan komt.

'Is er iemand die zijn huis wil verkopen?'

Ze besloot het eens anders te proberen. "Op een Facebookpagina voor mensen uit Vught heb ik een oproep geplaatst met een foto van ons, met de boodschap: 'Dit zijn wij en dit is ons budget. Is er iemand die zijn huis wil verkopen?' Tot mijn verrassing kreeg ik drie reacties, waarvan één van mensen die al een ander huis hadden gekocht en snel wilden verhuizen."

Deze foto deelde Amarante in de Facebookgroep met de vraag: 'Is er iemand die zijn huis wil verkopen?'© Amarante Mulder
Deze foto deelde Amarante in de Facebookgroep met de vraag: 'Is er iemand die zijn huis wil verkopen?'

Amarante en Jordi mochten het huis twee keer bezichtigen en besloten dat het voor hen de perfecte woning was. "We hebben de woning laten taxeren en de taxatiewaarde betaald: 390.000 euro. Er was nog geen makelaar bij betrokken, dus we waren de enigen. Binnen vijf dagen na het plaatsen van het bericht was het koopcontract rond", vertelt ze.

Een jaar later wonen ze er nog met veel plezier. Hun enige aanpassing was de keuken, die ze van gas naar inductie hebben veranderd. "Ik adviseer anderen om ook een persoonlijke Facebookoproep met een foto van jezelf te plaatsen in een lokale groep. Dat maakt het zichtbaar en persoonlijk, waardoor je meer kans maakt. Niet geschoten is altijd mis." 

Hier zie je het huis dat Amarante heefte gekocht in Vught:

Briefje door brievenbus 

Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, ziet de laatste jaren verschillende manieren om aan een huis te komen. "Sommige makelaars stoppen bijvoorbeeld briefjes in brievenbussen waarop staat dat ze het huis willen overkopen voor een mooie prijs." 

Maar bij een oproep zoals die van Amarante ligt het initiatief bij de koper. "In de huidige krappe woningmarkt kan dit heel effectief zijn, vooral als je de juiste groep bereikt en een persoonlijke klik hebt met de verkoper", zegt De Vries.

Volgens de woningmarktexpert kan deze methode voor beide partijen voordelen bieden, zeker als er geen makelaar aan te pas komt. "Zonder makelaar kan het sneller gaan, en als een verkoper reageert op zo'n persoonlijke oproep, kan de verkoop soms soepeler verlopen."

Mogelijke valkuil 

Een mogelijke valkuil, waarschuwt De Vries, is dat een koper die een woning zoekt in een andere regio niet altijd goed bekend is met de lokale prijzen. "Zeker bij een verkoop van particulier naar particulier is het belangrijk om recente verkoopprijzen in de buurt te checken via Kadaster of Funda," adviseert hij. "Bijvoorbeeld door de postcode en het huisnummer in te voeren, krijg je snel een indicatie. Zo voorkom je dat je te veel betaalt."

Naast een taxatie zijn ook inspecties of keuringen van Vereniging Eigen Huis verstandig om verborgen gebreken zoals funderingsproblemen te ontdekken. "Dat geeft inzicht in de werkelijke waarde van de woning en een extra veiligheid voor de koper én de hypotheekverstrekker," benadrukt De Vries. 

Amarante en Jordi ondervonden zelf helemaal geen problemen bij de koop hebben nog steeds goed contact met de vorige bewoners. "Ze waren benieuwd naar onze aanpassingen, dus we hebben foto’s gestuurd van de nieuwe inrichting. En af en toe halen ze nog wat post op." 

Lees meer over
KadasterWoningmarktLink in bio