Deze mensen wil Trump tot nu toe in zijn nieuwe kabinet
Trump maakt flink vaart met het benoemen van zijn kabinetsleden. Onder hen zijn traditionelere keuzes, zoals Marco Rubio, die voor sommigen als 'een zucht van verlichting' gezien wordt. Maar ook veel controversiële namen. "Trump heeft niet zozeer gekozen voor ervaring of kennis in zijn voordrachten, maar vooral voor loyaliteit."
Marco Rubio: van Trump-criticus naar loyale aanhanger
Na dagen van speculaties heeft Trump gisteravond officieel Marco Rubio voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken. De 53-jarige politicus is op dit moment senator voor de staat Florida.
In 2016 deed Rubio mee in de strijd om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, zonder succes. Tijdens zijn campagne ruziede hij met Trump en maakte hij hem belachelijk. Hij gaf hem de bijnaam 'kleine-handen-Trump' en noemde hem een 'oplichter'. Sindsdien heeft Rubio zijn mening over Trump nogal bijgesteld en is hij meer opgeschoven in zijn richting wat politieke ideeën betreft.
Zo werkte Rubio tien jaar geleden nog mee aan regelgeving waarbij illegale immigranten Amerikaans staatsburgerschap konden krijgen. Nu steunt hij Trumps plan om het leger in te zetten om migranten massaal het land uit te zetten. Bij de afgelopen verkiezingen stond hij op de lijst om Trumps vicepresidentskandidaat ('running mate') te worden. Dat werd uiteindelijk J.D. Vance.
Als zoon van Cubaanse immigranten zou Rubio de eerste latino zijn op deze ministerspost. Hij staat bekend om zijn felle kritiek op China en zijn steun aan Israël. Hij is gematigder dan Trump als het aankomt op het isolationisme (waarbij een land zich voornamelijk op zichzelf richt), wat betekent dat hij voor een actievere rol van de VS op het wereldtoneel is. Ook heeft hij zich feller tegen de oorlog in Oekraïne uitgesproken dan Trump en is hij geen fan van Poetin.
Amerika-correspondent Erik Mouthaan noemt deze kandidaat een 'positief signaal aan de rest van de wereld'. "Rubio gelooft in internationale samenwerking, in de NAVO, in diplomatiek overleg. Terwijl Trump erg kritisch is op internationale verbanden en in zijn eerste termijn zelfs op het punt zou hebben gestaan om uit de NAVO te stappen," zegt hij. "De keuze voor Rubio leidt wereldwijd dan ook tot een zucht van verlichting."
Mouthaan denkt dat Trump Rubio wil belonen voor zijn steun van de laatste jaren. En dit is een kandidaat die de senaat makkelijk zal goedkeuren, zegt Mouthaan, want dat moet eerst gebeuren met alle ministerposten. "Rubio is een machtig senator met veel ervaring, een kandidaat van de gevestigde orde."
Matt Gaetz: de mogelijke minister van Justitie die zelf in aanraking kwam met justitie
De keuze voor Matt Gaetz als minister van Justitie is tot nu toe de meest schokkende voor tegenstanders (en zelfs voorstanders) van Trump. Eerder werd een onderzoek naar hem ingesteld omdat hij een minderjarig meisje betaald zou hebben voor seks. Hij werd niet veroordeeld, een vriend van hem wel.
De 42-jarige Gaetz was tot gisteravond politicus in het Amerikaanse Congres, maar heeft geen ervaring met dit onderwerp. "Zijn enige link met justitie is dat hij zelf verdachte is geweest", zegt Mouthaan daarover. Er liep ook nog een onderzoek naar Gaetz door de Commissie Ethische Zaken van het Huis van Afgevaardigden over dezelfde zaak, maar het rapport daarover kan nu niet naar buiten worden gebracht omdat dat alleen voor zittende kamerleden kan. Gaetz is gisteravond per direct afgetreden, naar eigen zeggen om zich voor te bereiden op zijn nominatie als minister.
Het is geen verrassing dat Trump in deze functie iemand kiest die erg loyaal aan hem is. Tegen Trump, die eerder werd veroordeeld voor fraude, lopen nog twee rechtszaken op federaal niveau. De aanklager in deze zaken heeft aangegeven dat hij die zaken zal beëindigen omdat volgens de richtlijn een president niet vervolgd kan worden. Maar mochten de zaken toch nog aanhouden, dan zou Trump aan zijn minister van Justitie kunnen vragen om die te annuleren. "Trump voelt zich verwant aan Gaetz omdat ze beiden zichzelf zien als slachtoffer van justitie, van een heksenjacht", zegt Mouthaan. "In Trumps ogen is Gaetz daarom de juiste persoon om het systeem te hervormen."
De vraag is nog maar of de Senaat akkoord zou gaan met Gaetz op deze plek, zegt Mouthaan. "Dit is een van de machtigste banen die er is. De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van drie, en twee Republikeinen hebben al aangegeven dat ze dit een stap te ver vinden gaan."
Tulsi Gabbard: de Democraat die Republikein werd
Trump heeft de 43-jarige Tulsi Gabbard gekozen als hoofd van de Inlichtingendienst. Daarmee zou ze de baas van alle spionnen worden en de hoogste inlichtingenadviseur van de president.
Toen Gabbard 21 jaar was, nam ze plaats in het Huis van Afgevaardigden van de staat Hawaï. Later werd ze de eerste Hindoe in het Amerikaanse Congres, voor de Democratische partij. In 2020 nam ze deel aan de strijd om de Democratische presidentskandidaat te worden, wat haar niet lukte. Een van de punten waarop ze campagne voerde was dat ze tegen Amerikaanse militaire inmenging bij buitenlandse conflicten was.
Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek
Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.
Twee jaar later verliet ze de Democratische partij. Sinds afgelopen zomer steunt ze Trump en voert ze campagne voor hem. Ook is ze regelmatig op Fox News te zien. "De Democratische Partij van vandaag is niet meer te herkennen als de partij waar ik twintig jaar geleden lid van werd", zei ze over haar beslissing tegen persbureau AP. Haar vader, Mike Gabbard, switchte eerder als senator juist van de Republikeinse naar de Democratische partij.
Gabbard is om meerdere redenen omstreden, volgens Mouthaan. "Ze laat zich altijd lovend uit over Rusland en Poetin. En ze is op bezoek gegaan bij de Syrische dictator Assad", zegt hij. "Verder heeft ze op sociale media complottheorieën verspreid."
Gabbard heeft meer dan twee jaar in het Amerikaanse leger gediend, onder andere in Irak. Maar ze heeft niet eerder functies bekleed binnen de inlichtingendiensten, of andere senior functies binnen de Amerikaanse overheid gehad.
"Trump heeft niet zozeer gekozen voor ervaring of kennis in zijn voordrachten, maar vooral voor loyaliteit", zegt Mouthaan. "De mensen die hij kiest hebben zich trouw aan hem getoond, zijn al aan boord wat zijn ideeën betreft, en zullen zich niet tegen hem keren." Trump wil daarmee voorkomen wat er tijdens zijn eerste termijn gebeurde, toen zijn kritischere ministers over sommige voorstellen zeiden dat ze onwettig of onhaalbaar waren.
Ook Elon Musk, die Trump het ministerie van Overheidsefficiëntie wil laten leiden, is daar een voorbeeld van. En Lee Zeldin, die aan het hoofd van het agentschap voor Milieubescherming moet komen. Hij heeft geen ervaring met milieu-onderwerpen, maar steunt de president al jaren.
Mike Huckabee: de ambassadeur in Israël die vindt dat Palestijnen niet bestaan
Trump heeft de 69-jarige Mike Huckabee aangedragen als Amerikaanse ambassadeur in Israël. Huckabee was ooit gouverneur van de staat Arkansas en deed in 2008 en 2016 een gooi naar het presidentschap. Hij is predikant geweest in de protestantse 'baptist church' en televisiepresentator bij Fox News. "Ambassadeursposten in de VS gaan vaak naar grote donateurs of naar vriendjes van de president", zegt Mouthaan.
Hij staat bekend als felle bondgenoot van de Israëlische president Benjamin Netanyahu. Hoewel de VS onder Biden aandrongen op een tweestatenoplossing, heeft Huckabee altijd gezegd dat hij daar tegen is. Hij zegt voor een 'éénstaatoplossing' te zijn, waarbij een Palestijnse staat geen bestaansrecht heeft. Hij vindt dat de Westelijke Jordaanoever bij Israël hoort en zei in een podcast dat 'zoiets als de term Palestijnen niet bestaat'. In dezelfde aflevering noemde hij zichzelf een 'onverbloemde, niet-hervormde zionist'. Trump zei over zijn benoeming: "Hij houdt van Israël, en het volk van Israël houdt van hem."
Pete Hegseth: de minister van Defensie die geen vrouwen aan het front wil
Pete Hegseth is presentator van een Fox News show. Daar werd hij vrienden met Trump, die vaak bij hem aan tafel zat. Nu heeft Trump hem aangedragen als minister van Defensie.
Hegseth heeft in het leger gediend, onder andere bij de beruchte gevangenis Guantanamo Bay en in Irak en Afghanistan. In zijn recent verschenen boek The War on Warriors levert hij felle kritiek op het Amerikaanse leger: "In 2021 werd ik door het leger als 'extremist' bestempeld. Ja, je leest het goed. Twintig jaar later... en het leger waar ik van hield, waar ik voor vocht. Dat ik vereerde... spuugde me uit." Waarom hij het leger precies verliet, is onduidelijk. Tijdens een interview over zijn boek bij The Shawn Ryan Show zei hij: "Ik zeg volmondig dat we geen vrouwen in gevechtsfuncties moeten hebben."
"Hegseth heeft geen ervaring met het aansturen van grote organisaties", zegt Mouthaan. "Terwijl er, als hij wordt goedgekeurd door de Senaat, een miljoen militairen en nog eens een half miljoen ambtenaren onder hem zullen staan."
In januari zal de Senaat vergaderen over het daadwerkelijk aanstellen van de kandidaten.
Bekijk hier de video van Erik Mouthaan met nog meer opvallende kandidaten: