Supporterstoernooi

BOOS: Feyenoord wilde aangifte zware mishandeling scheids door fans tegenhouden

·Aangepast:
© Editorial / ANPBOOS: Feyenoord wilde aangifte zware mishandeling scheids door fans tegenhouden
RTL

Voetbalclub Feyenoord heeft tevergeefs geprobeerd een scheidsrechter te weerhouden aangifte te doen van een zware mishandeling door twee leden van de harde kern van de club. Het gaat om een mishandeling tijdens een supporterstoernooi in De Kuip.

Het slachtoffer zou door een medewerker van de afdeling Supporterszaken van Feyenoord zijn gevraagd 'om de kwestie buiten justitie om te regelen'.

Dit melden NRC en het onlineprogramma BOOS, die onderzoek deden naar het incident. De informatie kwam uit niet eerder geopenbaarde strafdossiers, apps, e-mails en gesprekken met betrokkenen. De verdachten, leden van Feyenoords harde kern, staan binnenkort terecht voor de mishandeling.

'Al jaren problemen'

"Feyenoord heeft al jaren problemen met de eigen harde kern", stellen BOOS en NRC. "Uit het onderzoek blijkt dat de club hooligans faciliteert die betrokken zijn bij antisemitische, homofobe uitingen en doodsbedreigingen." 

In de uitzending werden een aantal incidenten uit de voorbije jaren besproken. Zo werden voormalig burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn dochter met de dood bedreigd. Ook bestuurders van de club, een Rotterdamse wethouder en een lid van de lhbti-supportersgroep Roze Kameraden werden ernstig bedreigd. Verder wordt gesteld dat sommige mensen achter deze bedreigingen nog altijd welkom zijn in De Kuip.

Feyenoord sleept miraculeus gelijkspel uit het vuur tegen Manchester City
Lees ook

Feyenoord sleept miraculeus gelijkspel uit het vuur tegen Manchester City

Feyenoord reageerde schriftelijk voor de uitzending, maar ging daarin niet in op het incident. De club stelt dat het miljoenen euro's en veel menskracht inzet voor supportersbeleid en dat er in de afgelopen jaren vorderingen zijn geboekt. "Feyenoord staat achter succesvol supportersbeleid. De afdeling Supporterszaken en de Supporters Liaison Officer (SLO) zijn de brug tussen club en achterban, van de fanatieke aanhang tot de incidentele bezoeker."

De SLO heeft volgens Feyenoord een unieke positie. "Door nauw contact en goede relaties met verschillende supportersgroepen, inclusief de harde kern, beschikt de SLO over waardevolle kennis en inzicht in wat er leeft binnen deze groepen. Deze samenwerking voorkomt spanningen, vergroot wederzijds begrip en leidt tot gezamenlijke oplossingen."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
MishandelingVoetbalFeyenoordVoetbalsupporter