Val van Assad

Waarom Israël juist nu Syrië massaal aanvalt: 'Niemand schiet terug'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPWaarom Israël juist nu Syrië massaal aanvalt: 'Niemand schiet terug'
RTL

De val van het Assad-regime heeft geleid tot een onverwacht sterke militaire reactie van buurland Israël. Het land heeft een golf van luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in Syrië. Ondertussen zijn Israëlische soldaten dieper het land ingetrokken.

Honderden militaire doelen in Syrië zijn in korte tijd bestookt door het Israëlische leger (IDF). Dat gebeurde met behulp van straaljagers, grondtroepen en zeeraketten. Doelwit waren met name wapendepots, raketinstallaties, militaire vliegvelden, marineschepen, luchtafweersystemen en tientallen locaties waar wapens worden gemaakt.

"In 48 uur tijd heeft het IDF de meeste strategische wapenvoorraden in Syrië aangevallen om te voorkomen dat ze in handen vallen van terroristische elementen", meldt het IDF op X. Daarbij zouden ook de nodige militaire middelen zijn 'geneutraliseerd', waaronder scudraketten, kruisraketten, grondraketten, drones, straaljagers, helikopters en tanks. IDF noemt zelf het aantal van 480 luchtaanvallen.

Een onderzoekscentrum van het Syrische ministerie van Defensie in Damascus is volledig in puin gelegd door Israël.© AFP
Een onderzoekscentrum van het Syrische ministerie van Defensie in Damascus is volledig in puin gelegd door Israël.
Hetzelfde geldt voor dit wapentransport, bedoeld voor Syrische regeringstroepen in de noordoostelijke stad Qamishli.© AFP
Hetzelfde geldt voor dit wapentransport, bedoeld voor Syrische regeringstroepen in de noordoostelijke stad Qamishli.

Een opvallend grote aanval, zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Israël ziet een potentiële dreiging en maakt een afweging: dit wapentuig zou in det toekomst weleens tegen ons kunnen worden gebruikt. Dan is dit onze kans om deze wapens zonder enige vergelding uit het spel te halen. Daarbij heeft Israël het voordeel dat hun munitievoorraden telkens worden aangevuld door de VS, hun belangrijkste bondgenoot."

Geen tegenstander

Wat ook opvalt: de Israëlische aanval is tegen niemand specifiek gericht. Het Syrische leger is tijdelijk niet actief, de Syrische regering is verdreven en er zijn ook geen specifieke doelen aangevallen van de nieuwe machthebbers, rebellengroep HTS. Die groepering beschikt ook niet over een groot arsenaal aan tanks of militaire voertuigen. 

"Er is dus eigenlijk geen tegenstander", zegt Nagtzaam. "Maar Israël maakt een risico-inschatting: nú kunnen we vrij schieten en zal er in ieder geval op korte termijn niemand terugschieten."

Ondertussen houdt Israël ook een groter deel van Syrië bezet. Het gaat om een landstrook naast de zogeheten Golanhoogten, Syrisch grondgebied dat Israël sinds 1967 bezet houdt. 

Dat Israël deze bufferzone heeft ingenomen, zou nodig zijn om 'gewapende manschappen' uit het gebied te weren en Israëlische burgers te beschermen. De uitgebreide bezetting in Syrië is volgens Israël tijdelijk, al wordt dat door critici hardop betwijfeld.

'Geen veiligheidsgarantie'

Hoewel Israël met succes en veel machtsvertoon een groot deel van Syrische wapenvoorraden heeft uitgeschakeld, is het maar de vraag of dit op de langere termijn voor meer veiligheid in de regio zal zorgen. HTS zegt dat het bereid is om met iedereen deals te sluiten als dat voor hen leidt tot een stabiele machtsbasis in Syrië. Maar voor stabiliteit zijn doorgaans wel militaire middelen nodig. 

Nagtzaam: "Israël was al niet populair in Syrië, maar haalt zich nu nog meer woede op de hals. Dat kan uitmonden in een nog onrustiger Syrië, wat op termijn ook zeker geen veiligheidsgarantie is voor Israël zelf."

Verslaggever Pepijn Nagtzaam vertelt in onderstaande video wat er zich sinds vorige week heeft afgespeeld in Syrië:

Lees meer over
Benjamin NetanyahuBashar al-AssadBurgeroorlog SyriëSyriëIsraël