Komende tien jaar nog lerarentekort ondanks miljardeninvesteringen
Het tekort aan leraren en schoolleiders blijft de komende tien jaar groot. Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in het onderwijs dat vandaag naar de Kamer is gestuurd. Het afgelopen jaar was wel een lichte daling in de tekorten te zien, maar volgens het ministerie is dat een tijdelijk effect.
We hebben zo'n 240.000 leraren in Nederland, maar dat is te weinig. De afgelopen jaren zijn miljarden geïnvesteerd om het lerarentekort terug te dringen. "Die inzet blijft wel bikkelhard nodig", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul. "Want net als op de hele arbeidsmarkt zijn de tekorten groot. Dat zal de komende jaren helaas niet anders zijn. Leren omgaan met tekorten is dus onvermijdelijk."
7700 fte tekort in primair onderwijs
Zo is er dit jaar in het primair onderwijs een tekort van 7700 fulltime banen. Een groot deel daarvan is een zogenoemd verborgen tekort. Er staat dan wel iemand voor de klas, maar dat is een noodoplossing. Het gaat dan bijvoorbeeld om een onbevoegde leraar of een docent die overwerkt.
Het tekort in het primair onderwijs is met 2000 fte gedaald ten opzichte van de 9800 fte vorig jaar, maar volgens het ministerie is die daling tijdelijk. De afgelopen jaren konden scholen met geld van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) mensen aannemen om leerachterstanden bij leerlingen op te lossen die zijn ontstaan tijdens de coronaperiode. Die NPO-regeling loopt nu af, waardoor 'veel scholen nu afscheid nemen van deze medewerkers', schrijft het ministerie.
Bovendien gaan veel docenten en schoolleiders de komende jaren met pensioen terwijl er aan de andere kant meer leerlingen bijkomen, waardoor het personeelstekort weer gaat toenemen. Vooral grote steden hebben hier last van.
Ook in het voortgezet onderwijs is dit aan de hand. Het tekort is dit jaar weliswaar licht gedaald, maar bij bepaalde vakken worden de problemen alleen maar groter. Vooral voor vakken als wiskunde, Nederlands en Duits is nauwelijks een leraar te vinden.
Nog zeker tien jaar lerarentekort
Volgens het rapport zijn we naar verwachting de komende tien jaar niet verlost van het lerarentekort. Als er niets verandert, zal het tekort in het primair onderwijs de komende jaren eerst licht dalen en daarna weer stijgen en zelfs hoger uitkomen dan nu. In het voortgezet onderwijs zal het tekort de komende tien jaar 'voortdurend stijgen'.
In de Kamerbrief staat dat het kabinet 'alles uit de kast' trekt om het personeelstekort in het onderwijs in te dammen. Met name zij-instromers moeten daarbij helpen. Ook wordt er gewerkt aan het beter opleiden van docenten en begint binnenkort een landelijke lerarencampagne.