Opnieuw journalist gedood in Gaza, cameraman Al Jazeera komt om door Israëlische aanval
Opnieuw is een Palestijnse journalist gedood door een Israëlische aanval in Gaza. De 39-jarige Ahmad Al-Louh kwam, samen met vier hulpverleners, om het leven toen een kantoor werd aangevallen vanwaaruit de hulpverlening in Gaza wordt gecoördineerd. Meerdere artsen en journalisten bevestigen dit.
Het doden van Al-Louh komt precies een jaar nadat zijn collega van Al Jazeera Samer Abu Daqqa werd gedood door een Israëlische aanval, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.
'Bruut vermoord'
Al Jazeera heeft de aanval veroordeeld. De Arabische nieuwszender zegt dat Al-Louh 'bruut is vermoord'. Israël heeft bevestigd dat het het kantoor heeft aangevallen en beweert dat het gebouw werd gebruikt om 'een terreuraanval op Israëlische soldaten voor te bereiden'.
Al-Louh zou volgens Israël in het verleden betrokken zijn geweest bij de militante groep Islamitische Jihad. Voor deze claim werd geen bewijs gegeven door Israël. Slechts enkele dagen eerder werd het huis van Al-Louh al gebombardeerd.
In juli dit jaar werd ook Al Jazeera-journalist Ismail Al Ghoul gedood door een Israëlische aanval. Volgens het land was Al Ghoul onderdeel van Hamas, maar ook hiervoor werd geen bewijs gegeven.
Op beelden die CNN bezit, is te zien hoe de doden, sommigen in hun werkkleding als hulpverlener, naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ook het lichaam van Al-Louh is zichtbaar, met zijn persvest over hem heen.
'Een patroon'
Waar er volgens Israël dus sprake was van een 'commandopost van terroristen', ontkent een woordvoerder van de hulpverlening dat er terroristen schuilden in het gebouw. Nieuwzender Al Jazeera noemt het doden van Al-Louh 'een patroon' van het doden van haar medewerkers.
De oorlog tussen Israël en Hamas sinds 7 oktober 2023, wordt door het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) beschreven als het 'dodelijkste conflict ooit voor journalisten'.
Sinds het begin zijn zeker 137 journalisten en medewerkers van de media gedood, bijna allemaal in de Gazastrook door Israëlische aanvallen. De organisatie houdt sinds 1992 de aantallen bij. Volgens de Palestijnse autoriteiten gaat het zelfs om 196 journalisten.