Dit staat in de strenge asielwetten van PVV-minister Faber
Er komt een tweestatusstelsel voor asielzoekers, de permanente verblijfsvergunning wordt afgeschaft en gezinshereniging wordt beperkt. Dat staat in drie wetten van minister Faber (Asiel en Migratie) die vrijdag worden besproken in de ministerraad. De wetten zijn een uitwerking van wat eerder is afgesproken in het kabinet en tussen coalitiepartijen.
Vrijdag stemt het kabinet in met de drie wetten van de asielminister, is de verwachting van betrokkenen. De onderraad, het vooroverleg van de ministerraad op dinsdag, heeft de plannen al besproken en groen licht gegeven om de plannen vrijdag langs de ministerraad te halen.
De inhoud van de drie wetten is geen verrassing. In oktober werden coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB het hier na lang onderhandelen al over eens. Het noodrecht werd toen ingeruimd voor een aanscherping van maatregelen die al in het hoofdlijnenakkoord stonden aangekondigd.
Nieuw asielstelsel
De eerste wet waar Faber mee komt, is de wet die een tweestatusstelsel mogelijk maakt. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen asielzoekers met een 'A-status' en een 'B-status'.
De 'A-status' is voor mensen die individueel bedreigd worden, bijvoorbeeld officiële VN-vluchtelingen of mensen die op individuele gronden worden vervolgd in het land van herkomst, bijvoorbeeld vanwege hun seksuele geaardheid. De 'B-status' zal gaan gaan gelden voor de meeste asielzoekers die hier komen. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld gevlucht zijn voor oorlog en tijdelijk in ons land mogen blijven.
Afschaffen van permanente vergunning
De tweede wet is de 'asielnoodmaatregelenwet'. Daarin komt het afschaffen van de permanente verblijfsvergunning te staan. Asielzoekers krijgen dan voor maximaal drie jaar een verblijfsvergunning, die dan elke drie jaar weer kan worden verlengd.
In deze wet komt ook te staan dat er een beperking komt op het laten nareizen van gezinsleden. Dat mag straks alleen nog maar 'het kerngezin' zijn, bijvoorbeeld de echtgenoot en directe kinderen.
Ook komt Faber met een verruiming van de 'ongewenstverklaring'. Als een asielzoeker in een ander land in een asielprocedure heeft gezeten, dan kan iemand worden teruggestuurd naar het land waar de eerste asielaanvraag is gedaan.
Tenslotte gaat de wet terugkeer- en vreemdelingenbewaring naar de Raad van State. In die wet worden vreemdelingen verplicht mee te werken aan hun terugkeer. Wie dat niet doet, kan in het uiterste geval worden opgesloten.
Hoe nu verder?
Als de ministerraad vrijdag instemt met deze drie wetsvoorstellen, dan worden ze naar de Raad van State gestuurd. Na het advies van de Raad van State moeten de wetten nog worden behandeld in de Tweede Kamer en vervolgens in de Eerste Kamer.
"Asiel leidde al tot hoogspanning in de coalitie en dat kan opnieuw gebeuren. Vrijdag is de verwachting dat het kabinet akkoord gaat, maar uit het advies van de Raad van State kan nieuwe kritiek komen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Met name coalitiepartij NSC hecht aan zorgvuldige wetsbehandeling, terwijl PVV juist zo snel en zo streng mogelijk wil. Dat kan opnieuw tot spanning leiden. Ook is een meerderheid in de Eerste Kamer nog niet zeker."
Minister Faber kondigde eerder aan borden bij azc's te plaatsen met teksten als 'wij werken hier aan uw terugkeer'. Wat ze daarover te zeggen had, zie je hier: