Poetin neemt Kyiv onder vuur, dreigt met nieuwe 'Oresjnik-raket'
Rusland heeft vanochtend acht ballistische raketten afgevuurd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Kort voor de aanval stelde Russische president Vladimir Poetin voor om geavanceerde nieuwe raketten op de stad af te vuren.
In meerdere wijken van Kyiv brak vanochtend brand uit door vallende brokstukken van de Russische raketten. Een persoon kwam om het leven, twaalf anderen raakten gewond.
Dat zie je ook in onderstaande beelden:
De aanval komt een dag nadat Poetin tijdens een persconferentie voorstelde om een 'high-tech duel' te voeren in Kyiv, waar miljoenen burgers wonen. "Laat ze een doelwit uitzoeken, bijvoorbeeld in Kyiv. Daar zetten ze al hun luchtverdediging neer, en dan vuren wij onze Oresjnik raket af. En dan zien we wel wat er gebeurt", zei de Russische president.
De Oresjnik is een geavanceerde Russische raket die door zijn hoge snelheid erg moeilijk te stoppen is. Rusland gebruikte de raket een maand geleden voor het eerst, bij een aanval op een wapenfabriek in de stad Dnipro. Volgens schattingen heeft Rusland er nu maximaal tien van.
Volgens deskundigen is de Oresjnik een aangepaste versie van de RS-26, ook wel Roebezj ('grens') genoemd. Die raket is in het verleden tentoongesteld op Overwinningsdag, zoals te zien in de foto boven dit artikel. De raket zou volgens Rusland een bereik hebben van zesduizend kilometer en een snelheid van zo'n twaalfduizend kilometer per uur. Vanuit Moskou zou Rusland elke plek in Europa binnen een half uur kunnen raken.
Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie, noemt het een 'crimineel lichtzinnige' uitspraak van Poetin. "Het gaat wel over een aanval op een grote stad. Poetin doet alsof het een wedstrijdje is, en bovendien moeten die nieuwe raketten nog worden geproduceerd."
'Domme lul'
De Russische leider noemt het 'interessant' om de raket te testen op een grote stad. Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde op X op Poetins woorden: "Mensen gaan dood, en hij vindt het 'interessant' … domme lul."
De aanval van vanochtend was geen reactie op de uitspraak van Zelensky, schrijft de Oekraïense militair analist Oleksandr Kovalenko. "Dergelijke aanvallen worden van tevoren gepland, doelen worden berekend, munitie wordt toegewezen, lanceerlocaties en luchtlanceerzones worden berekend, vluchttaken voor vliegdekschepen en routes voor kamikaze-drones worden voorbereid." Kovalenko sluit niet uit dat de aanval is gepland 'als aanvulling op de persconferentie' van Poetin.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Poetin legt de afgelopen weken nadruk op de technische specificaties van de Oresjnik raket", schrijft de denktank Institute for Study of War. "Dit doet hij waarschijnlijk om angst en onzekerheid te zaaien over de schade die de Oresjnik kan aanrichten."
"Ook wil hij druk uitoefenen op de partners van Oekraïne, om de Oekraïense aanvallen op militaire doelen in Rusland met door het westen geleverde wapens te beperken", schrijft de denktank. "Door op te scheppen over de militaire capaciteiten van Rusland verdoezelt Poetin de ernstige en onhoudbare verliezen die Rusland heeft geleden om de afgelopen maanden relatief sneller op te rukken in de regio Donetsk."
Meer luchtafweer nodig
Defensiedeskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies zegt dat Oekraïne goede luchtafweersystemen heeft, maar dat het er te weinig zijn. "Het merendeel van de aanvallende projectielen wordt nog steeds neergeschoten, maar er zou meer luchtverdediging bij moeten komen."
"De Oekraïense luchtverdediging is indrukwekkend goed, maar kan onmogelijk honderd procent tegenhouden", zegt ook Frans Osinga.
"De Russische tactiek in de lucht is hetzelfde als op de grond: met een numeriek overwicht proberen de Oekraïners uit te putten" legt Wijninga verder uit.
"In de lucht wordt verzadiging nagestreefd: met zoveel projectielen aanvallen dat de capaciteit van de luchtverdediging ontoereikend is. Het is dus geen kwestie van luchtverdedigingssystemen die niet goed functioneren, het is een capaciteitsprobleem. Er moet meer luchtverdediging worden geleverd door het westen."
Aan het begin van de middag ging opnieuw het luchtalarm in heel Oekraïne. De autoriteiten waarschuwden dat Rusland opnieuw ballistische raketten zou kunnen afvuren, omdat er ongebruikelijke activiteit werd gesignaleerd bij de luchtbasis waar een maand geleden de Oresjnik raket werd afgevuurd. Een nieuwe raketlancering bleef uiteindelijk uit.