Vader vermoorde Gabby Petito wil meer aandacht voor vermisten van kleur en begint tv-serie

De vader van Gabby Petito werkt aan een televisieserie over vermisten van kleur. Dat meldt CNN. Het Amerikaanse meisje raakte in 2021 vermist, later bleek dat haar verloofde haar had vermoord. De zaak van Gabby Petito kreeg wereldwijd aandacht, terwijl dat voor vermisten met een andere etnische achtergrond vaak niet het geval is. "Wij kregen veel hulp, nu willen we dat teruggeven."
Gabrielle, ook wel Gabby genoemd, vertrok in juli 2021 samen met haar partner Brian Laundrie (23) voor een rondreis door de Verenigde Staten. Op 1 september keerde Laundrie terug, zonder Gabby. Haar familie meldde de vermissing bij de politie. Een grote zoekactie begon en op 19 september werd Petito's lichaam gevonden. Ze was gewurgd.
In de tussentijd was ook Laundrie verdwenen. Zijn lichaam werd uiteindelijk in oktober gevonden in een natuurgebied in Florida, niet ver van zijn ouderlijk huis. Hij had zichzelf door het hoofd geschoten. In de buurt werden ook een rugzak en het dagboek gevonden. In het dagboek bekende Laundrie de moord.
Wereldwijde aandacht
De zaak kreeg wereldwijd ontzettend veel aandacht. In het begin gebeurde dat vooral op sociale media. Dat gebeurde onder meer omdat Gabby verslag deed van haar reis op YouTube en Instagram. Later pakte nieuwsmedia de vermissing op.
De ouders van Gabby zijn nog steeds verbaasd over hoe veel aandacht de vermissing van hun dochter kreeg, zeggen ze in een video ter promotie van het nieuwe televisieprogramma.

In de periode van Gabby's verdwijning zorgde de grote aandacht voor de vermissingszaak ook voor discussie in de Verenigde Staten. De verdwijning van witte vrouwen zou meer aandacht krijgen dan die van zwarte vrouwen en mannen. Dat fenomeen wordt omschreven als het 'vermiste-witte-vrouw-syndroom'.
'Veel vermissingszaken lijken op elkaar'
Ook de familie van Petito kreeg met de term te maken. Terwijl ze zochten naar hun dochter, werden ze op sociale media vaak getagd in berichten over het fenomeen. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat vermissingen van witte vrouwen inderdaad meer aandacht krijgen. Zo noemt CNN cijfers van de FBI, die de claim ondersteunen.
"Ik was erdoor verrast. Ik vond het niet leuk om te horen", zegt Joseph Petito tegen CNN als hem ernaar wordt gevraagd. "Maar ik heb me erin verdiept en het is waar. Veel vermissingen krijgen geen aandacht", zegt Joseph Petito tegen CNN. "En de verhalen die wel worden gedeeld, lijken allemaal op elkaar. Daar willen wij iets aan doen."
Na de dood van hun dochter richtte familie Petito de Gabby Petito Foundation op. Daarmee zetten ze zich in voor vermissingszaken en tegen huiselijk geweld. Vader Joseph hielp onder meer de familie van Daniel Robinson, een 24 jarige zwarte man die een paar maanden voor Gabby verdween. Die zaak kreeg veel minder aandacht.
'Wij kregen veel hulp, nu willen we dat teruggeven'
Het is de bedoeling dat in de nieuwe televisieserie meer van dit soort zaken aan het licht worden gebracht. Volgens Joseph Petito gaat de serie Faces of the Missing heten. "Er is veel werk dat gedaan kan worden en veel families die geholpen kunnen worden, ongeacht hun kleur", zegt Petito. "We gaan de verhalen laten zien van mensen die niet op mij lijken, maar wel net zo belangrijk zijn."
Met de serie hopen de makers ook aandacht voor de zaken op sociale media te krijgen, gezien de zaak van Gabby op die manier een vlucht kreeg.
"Wij hebben hulp van iedereen gekregen", zegt Petito over de verdwijning van zijn dochter. "Nu willen we dat teruggeven aan anderen."
Een jaar na de dood van Gabby verscheen ook een documentaire over de verdwijning: