40ste keer

Blokkade Extinction Rebellion op A12 voorbij, activisten buiten de stad gedropt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBlokkade Extinction Rebellion op A12 voorbij, activisten buiten de stad gedropt
RTL

Voor de veertigste keer demonstreerden activisten van Extinction Rebellion (XR) vandaag in de buurt van de Utrechtsebaan in Den Haag. Meer dan 700 demonstranten werden opgepakt en met stadsbussen buiten de stad gedropt. Een deel van de mensen is naar het politiebureau gebracht. De weg in inmiddels weer vrijgegeven.

Aanvankelijk werden nog demonstranten tegengehouden om de A12 op te gaan, maar aan het begin van de middag lukte het hen toch om de snelweg op te komen. 

De klimaatactivisten maakten muziek en hadden spandoeken mee met teksten als 'stop fossiele subsidies'. Op het viaduct boven de tunnelbak stonden tientallen sympathisanten met vlaggen van XR te zwaaien. Eén demonstrant zou enige tijd ook op een matrixbord boven de A12 zijn gaan zitten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Door de snelweg te blokkeren, wilden klimaatactivisten dat de politiek een einde maakt aan de zogeheten fossiele subsidies. Daarmee worden onder meer fiscale voordelen bedoeld die het gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren. Het stuk van de A12 dat door XR werd geblokkeerd, ligt precies tussen het ministerie van Klimaat en Groene Groei en de tijdelijke Tweede Kamer. 
 
Door de demonstratie was de Utrechtsebaan in beide richtingen ontoegankelijk voor verkeer. 
XR blijft snelweg blokkeren, al vinden Nederlanders klimaat steeds minder belangrijk
Lees ook

XR blijft snelweg blokkeren, al vinden Nederlanders klimaat steeds minder belangrijk

Naast de A12 stonden ook demonstranten op onder meer de Koningskade. Ook de Zuid Hollandlaan werd geblokkeerd. Op het Malieveld stonden zeker honderd demonstranten.

De politie probeerde demonstranten met een waterkanon van de weg te krijgen, zo is te zien op onderstaand filmpje van een ANP-verslaggever.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De XR-activisten beklagen zich over de inzet van waterkanonnen. Ze vinden het 'onbegrijpelijk' dat het middel bij deze lage buitentemperatuur is ingezet. 

De politiewoordvoerster antwoordt daarop dat de demonstranten 'ruim de kans hebben gehad om weg te gaan naar een locatie waar ze wel mogen demonstreren, het Malieveld'. Vooral het feit dat de aanrijtijden van ambulances door de XR-blokkade langer zijn geworden omdat de calamiteitenroutes moesten worden aangepast, is een belangrijke reden geweest om tot ingrijpen over te gaan, zegt zij.

Volgens de actievoerders komt dat door het optreden van de politie, die hen gedwongen zou hebben op bepaalde plekken te staan.

Recordwarm

De CO2-uitstoot nam in 2024, ondanks alle klimaatmaatregelen, nog steeds toe. Daarnaast was het in 2024 recordwarm en werd voor het eerst de 1,5 graad overschreden. Klimaatspecialist Heleen Ekker legt uit hoe dat zit: