EU benadrukt: klimaatakkoord Parijs onverminderd van kracht, 'wetenschap glashelder’

Het klimaatakkoord van Parijs heeft sterke fundamenten en blijft bestaan. Dat is de reactie van de Europese Commissie op de Amerikaanse terugtrekking uit het Parijse akkoord. Meteen na zijn beëdiging tot nieuwe president maakte Trump die terugtrekking bekend.
"Het klimaatakkoord van Parijs blijft de beste hoop voor de hele mensheid", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "Europa zal op koers blijven en blijven samenwerken met alle landen die de natuur willen beschermen en de opwarming van de aarde willen stoppen."
Trump trekt zijn land voor de tweede keer terug uit het wereldwijde klimaatakkoord, dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Bijna 200 landen zetten hier toen hun handtekening onder en werken sindsdien aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.
'Potentieel catastrofaal'
Maar net als tijdens zijn vorige presidentschap vindt Trump het een slecht akkoord, dat niet goed uitpakt voor de Amerikaanse samenleving. Al eerder gaf hij aan dat hij juist de olie- en gaswinning weer ruim baan wil geven.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra van Klimaat vindt het een 'betreurenswaardige ontwikkeling' dat de VS zich terugtrekt. Hij benadrukt dat de EU zich zal blijven inzetten om samen met de rest van de wereld het klimaatprobleem aan te pakken.
"De wetenschap is glashelder: elke stapsgewijze stijging van de mondiale temperatuur zal enorme kosten met zich meebrengen: economisch, sociaal, maar ook in mensenlevens. Een planeet met stijgende temperaturen, vaker voorkomende natuurrampen en onvoorspelbare weerpatronen zal een kostbare en potentieel catastrofale realiteit zijn."
Alle andere landen zullen er volgens Hoekstra ook mee bezig blijven. "Van grote economieën tot kleine eilandstaten, van producenten van fossiele brandstoffen tot de opkomende grootmachten op het gebied van hernieuwbare energie."
'Veel op het spel'
Von der Leyen benadrukte tijdens haar eerste toespraak sinds het aantreden van Trump ook het belang van voortgaande samenwerking met de VS. Niet alleen werken er 3,5 miljoen Amerikanen in de Verenigde Staten voor Europese bedrijven, ook bedraagt het handelsvolume tussen de VS en Europa 1,5 biljoen euro.
"Er staat veel op het spel voor beide partijen", zei Von der Leyen. "Dus onze eerste prioriteit is om vroeg in actie te komen, gezamenlijke belangen te bespreken, en klaar te staan om te onderhandelen." Von der Leyen ging ook in op de rol die de EU heeft in de wereld en het bedrijfsleven.
Binnenkort komt de Europese Commissie met nieuwe plannen om de economische groei en innovatie te ondersteunen. Ondernemers moeten gemakkelijker toegang krijgen tot kapitaal, er moeten meer eenduidige Europese regels voor bedrijven komen en veel meer worden geïnvesteerd in groene technologie.
China
Overigens liet ook China vandaag weten bezorgd te zijn over de Amerikaanse terugtrekking uit het Parijse klimaatakkoord, maar zelf onverminderd door te gaan met de groene energietransitie.
Trump gaf na zijn inauguratie in een toespraak alvast wat opvallende plannen prijs, zoals je kunt zien in deze video: