Na halve eeuw claimt fotograaf dat hij de échte maker is van de iconische foto 'napalmmeisje'

Niet AP-fotograaf Nick Ut, maar freelancer Nguyen Thanh Nghe is de maker van de iconische foto van een voor napalm vluchtend Vietnamees meisje. Dat beweert Thanh Nghe in de nieuwe documentaire The Stringer. Omdat hij freelancer was, zou hij de foto niet op zijn naam hebben gekregen.
Na een halve eeuw van publieke stilte heeft de Vietnamese freelance fotograaf Thanh Nghe beweerd dat hij een van de meest invloedrijke foto's van de 20ste eeuw heeft gemaakt — het wereldberoemde beeld van de naakte Phan Thi Kim Phuc, die vlucht voor een napalmaanval in Zuid-Vietnam. Het land kende van 1955 tot 1975 een bloedige oorlog tussen het communistische Noord-Vietnam en het kapitalistische Zuid-Vietnam.
Tot nu toe werd aangenomen dat het beeld was gemaakt door een fotograaf van persbureau AP. De foto uit 1972 met de titel 'The Terror of War' won onder meer een Pulitzer Prize en was World Press Photo van het jaar.

De naam van de documentaire, The Stringer, verwijst naar het werk van een freelancer die journalisten in het buitenland helpt zaken te regelen. Thanh Nghe zegt dat hij de iconische foto van Kim Phuc op 8 juni 1972 maakte als stringer.
Volgens de freelancer reed hij die dag als chauffeur voor een buitenlandse nieuwsploeg. Even later zag hij Kim Phuc op straat rennen, huilend en naakt, met uitgestrekte armen. Hij verkocht de foto uiteindelijk voor omgerekend zo'n 20 euro aan persbureau AP.
'Deze last 50 jaar lang gedragen'
In de documentaire bevestigt Carl Robinson, een voormalig fotoredacteur van persbureau AP, het verhaal van Thanh Nghe. Hij vertelt dat hij de opdracht kreeg van zijn baas om Nick Ut als maker van de foto aan te duiden. "Ik heb deze last vijftig jaar lang gedragen en ben er nooit mee naar buiten gekomen", zegt Robinson in de documentaire. "Simpel gezegd: Nick Ut heeft die beroemde foto niet echt genomen."
Op de vraag waarom Robinson zijn verhaal nu pas vertelt, zegt de inmiddels 81-jarige man dat hij voor zijn dood zijn excuses wilde aanbieden aan Nghe. Het is niet duidelijk waarom Thanh Nghe zelf nu pas naar buiten treedt.
Onderzoek gedaan naar de foto
De makers van de documentaire hebben twee jaar lang onderzoek gedaan naar de foto en tientallen getuigen gesproken. Een forensisch team onderzocht of Nick Ut op het moment van het maken van de foto daadwerkelijk in de juiste positie had kunnen staan, maar de onderzoekers kwamen tot de conclusie dat dit uiterst onwaarschijnlijk was.
Zowel fotograaf Ut als AP verwerpen de beweringen die in de documentaire worden gedaan. Het persbureau geeft aan dat het, wetende dat de documentaire eraan kwam, zelf zes maanden lang onderzoek heeft uitgevoerd om de feiten te verifiëren. Volgens AP is er geen twijfel over de oorsprong van de foto.