In 2015 maakte de staatssecretaris voor Margarita wél een uitzondering
Margarita Alexandrova vluchtte uit Oezbekistan naar Nederland, waarna ze zeven jaar in onzekerheid leefde. Mocht ze blijven of niet? Uiteindelijk werd besloten dat ze het land moest verlaten. Totdat staatssecretaris Dijkhoff voor haar wél een uitzondering maakte.
Hij maakte daarvoor gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid, wat betekent dat hij nog een keer naar een zaak van een afgewezen asielzoeker kijkt en naar eigen inzicht een besluit neemt. Voor Margarita pakte dat goed uit: zij mocht in Nederland blijven en eindelijk 'gaan leven'.
Voor Lili (12) en Howick (13) strijkt Mark Harbers, de staatssecretaris die daar nu over gaat, niet over zijn hart. Hoogstwaarschijnlijk moeten de twee Armeense kinderen zaterdag het land verlaten.
"Dat vind ik echt ondenkbaar", zegt Margarita. Ze volgt de zaak van Lili en Howick op de voet en weet als geen ander wat zij nu doormaken. "Ik kan me zo goed voorstellen dat ze nu bang zijn. Ze zijn hier nu tien jaar, dat is echt te lang om kinderen nog uit te zetten."
Vrienden van Margarita in protest
Margarita was zeven jaar in Nederland. Ze had de basisschool en middelbare school afgerond en begon net aan haar HBO-opleiding toen ze eigenlijk het land moest verlaten. Geen spraken van, dachten haar vrienden en klasgenoten. Ze kwamen met z'n allen in protest."Ik leefde zeven jaar in onzekerheid, maar ik was inmiddels geworteld in Nederland. Ik had met iedereen die ik hier kende een goede band, ik was bezig met mijn toekomst." En dan moet je weg en opnieuw beginnen. Dat was voor Margarita een horrorscenario.
Na lang protesteren, kreeg Margarita een telefoontje van haar advocaat: ze mocht blijven. "Ik heb nog steeds geen idee waarom, er zat geen onderbouwing bij. Maar het was ongelooflijk. Ik voelde een ontploffing van emoties. Een enorme last viel van mijn schouders, ik voelde me eindelijk veilig. En eindelijk had ik weer een toekomstperspectief."
Margarita kreeg vrijheid terug
Voor Margarita betekende het telefoontje dat ze haar vrijheid weer terug had. "Ik kon weer verder met mijn studie en bijvoorbeeld mee op reis. Want dat kon ik nooit, weg uit Nederland. En ik deed weer dingen die iemand van mijn leeftijd zou moeten doen: ik nam bijvoorbeeld rijlessen."
"Ik kreeg eindelijk mijn leven weer terug, ik kreeg weer een toekomst."