Cadeaubon helpt bij stoppen met roken: 'Zo'n extraatje maakt je trots'
Dat stoppen met roken lastig is, weet Hugo Pelzer als geen ander. Een pakje per dag rookte hij, soms meer. Maar hij is er vanaf en omdat hij meedeed aan een onderzoek, kreeg hij er zelfs 350 euro aan cadeaubonnen voor.
Die bonnen zijn mooi meegenomen, meer niet, zo vindt Hugo zelf. "Ik wil lang blijven leven, dat vind ik het belangrijkste. Zodat ik zo lang mogelijk van mijn zoon kan genieten."
Beloning essentieel
Toch kan juist die beloning essentieel zijn bij het stoppen met roken. Die maakt de kans groter dat je na een jaar geen terugval hebt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, waaraan 604 werknemers van tientallen bedrijven meededen.
Van de onderzoeksgroep die cadeaubonnen kreeg, rookte na een jaar ruim 41 procent nog steeds niet. In de groep zonder beloning was dat 26 procent.
Pakje per dag
Hugo zat in de eerste groep en verdiende dus cadeaubonnen. Hij werkt bij veevoeder Vitelia. Vanaf zijn zeventiende rookte hij, soms meer dan een pakje per dag. "Vooral tijdens nachtdiensten was het veel. Al mijn collega’s deden dat, het hoorde erbij. Ik heb wel pogingen gedaan om te stoppen, maar dat lukte me keer op keer niet."
Door de geboorte van zijn zoontje wist Hugo zeker: hij wilde echt van de sigaretten af. Samen met negen andere collega’s deed hij mee aan het onderzoek. Daardoor was het makkelijker voor hem om het vol te houden. "Je wil niet de eerste van de groep zijn die weer begint, maar de grootste beloning is natuurlijk mijn verbeterde gezondheid. De cadeaubonnen waren voor mij niet zo belangrijk."
Verstokte rokers in het onderzoek
Aan het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke blad The Lancet, deden 604 verstokte rokers via hun werkgevers mee. Die werkgevers betaalden 4000 euro per groepstraining. Al die deelnemers meldden zich vrijwillig aan en waren dus gemotiveerd om te stoppen. Zeven weken lang kregen ze een stoppen-met-rokentraining. Ook konden ze gebruikmaken van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters.
Na de training werden ze een jaar lang geregeld getest om te kijken of ze hadden gerookt.
Direct na het volgen van de training ontving de eerste groep cadeaubonnen ter waarde van 50 euro. Als ze na drie maanden nog steeds gestopt waren, kregen ze nog eens 50 euro aan bonnen. Hetzelfde gold voor zes maanden. Hadden ze na een jaar geen sigaret meer gerookt, dan kregen ze maar liefst 200 euro. Zo kon iemand die daadwerkelijk was gestopt voor 350 euro aan bonnen verdienen.
Cadeautje
Maar de bonnen kunnen volgens de onderzoekers onbewust wel degelijk een belangrijke rol hebben gespeeld. De beloning is er natuurlijk al doordat je veel geld bespaart als je stopt, zegt hoofdonderzoeker Floor van den Brand van de Maastrichtse universiteit. "Maar als je een extraatje krijgt, voelt het anders. Het is een cadeau en je bent er trots op."
Dat de methode werkt, is volgens haar een belangrijke doorbraak. Hoewel het aantal rokers jaarlijks afneemt, steekt nog steeds 17,2 procent dagelijks een sigaret op. Van de verslaving afkomen, is lastig voor hen, weet Van den Brand. "De rokers die makkelijk konden stoppen, hebben dat al gedaan. Mensen die er meer moeite mee hebben, roken nog."
Werktijd
Over de voordelen die het heeft, hoef je nauwelijks te beginnen. Dat weet bijna iedereen, zo ook Vitelia, het bedrijf waar Hugo werkt. “En bij ons was het ziekteverzuim van de rokers niet eens veel hoger dan van de niet-rokers, maar we hebben liever niet dat mensen onder werktijd roken”, zegt Loes Kessels van het bedrijf.
Het bedrijf biedt de medewerkers al jaarlijks een grote gezondheidscheck aan en je kan ook een sportschoolabonnement met korting afsluiten. Toen de mogelijkheid kwam om aan het stoppen-met-rokenonderzoek mee te doen, was er dan ook geen twijfel. "We wilden de rokers niet rigoureus verbieden een sigaret op te steken, maar het wel bespreekbaar maken."
Stank
Met resultaat: van de groep van tien medewerkers die meededen, zijn er nog steeds acht gestopt. Hugo is blij, bij de rookpaal bij de ingang is hij niet meer te vinden. "Ik moet eerlijk zeggen: het stinkt er best een beetje."