Jongeren steeds later uit huis: 'Maar het zijn geen watjes'
Studerende en werkende jongeren verlaten het nest van hun ouders steeds later. In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. Volgens socioloog Mieke van Stigt komt dat door overheidsbeleid. "Het heeft gevolgen voor een hele generatie."
Zowel tieners als twintigers zijn vaker bij hun ouders blijven wonen, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral studenten worden steeds ouder voordat ze het ouderlijk huis verlaten. Volgens socioloog Mieke van Stigt komt dat door het nieuwe leenstelsel en het steeds duurder worden van kamers. "Wil je bijverdienen om dat te kunnen bekostigen, dan moet je een baantje nemen. Maar ja, dan loop je weer vertraging op en dat kost je weer studiegeld."
Het wordt jongeren structureel moeilijker gemaakt om maatschappelijk zelfstandig te worden, zegt Van Stigt. "Ze wonen niet thuis omdat ze niet het huis uit willen, maar omdat er een gebrek aan betaalbare woonruimte is."
Watjes
Van Stigt stoort zich eraan dat deze thuiswonende jongeren watjes worden genoemd. "Stel je voor dat deze jongeren genoeg studiefinanciering als gift kregen om op kamers te kunnen en er genoeg kamers beschikbaar waren. Als jongeren dán nog langer thuis blijven wonen, dan kunnen we pas vragen: wat gaat er mis?"
Volgens Van Stigt wordt er teveel met de beschuldigende vinger naar de thuiswonende jongeren en hun ouders gewezen, terwijl het probleem bij de overheid ligt. "Dat beleid heeft gevolgen voor een hele generatie."
Vangnet
Ouders zijn volgens Van Stigt juist het vangnet voor de jongeren, waar de overheid ze laat vallen. "Het is een hele natuurlijke en gezonde zaak dat ouders graag voor hun kinderen zorgen. Het probleem is niet de ouders die hun kinderen teveel verwennen, zoals vaak wordt gedacht. Zij passen zich juist aan de gaten in het politieke beleid aan."
Thuis wonen tot je 32ste
Eerder interviewden we Bart, die tot zijn 32ste bij zijn ouders woonde. Dat mensen zeggen dat het ongezond is om zo lang bij je ouders te wonen, vindt hij vreemd. "Dat moet iedereen toch voor zichzelf verzinnen. Er is niets mis mee. De een is er sneller aan toe dan de ander", denkt hij. "Zolang ze hun ouders maar niet uitbuiten."