Zeker vijftien keer ongeregeldheden bij trouwstoeten dit jaar
De politie heeft dit jaar al zeker bij vijftien trouwstoeten moeten ingrijpen. De bruiloftsgasten reden asociaal, te hard, toeterden onnodig, staken vuurwerk af of gebruikten hun telefoon tijdens het rijden. Met als dieptepunt een agent in Rotterdam die twee weken geleden werd neergeslagen.
Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie noemt de incidenten 'niet te tolereren'. "Je hebt je te gedragen in het verkeer. Een trouwstoet is prima, maar je moet wel de spelregels naleven. Je moet rekening blijven houden met andere mensen."
'Kan gewoon niet'
Dat die regels bij trouwstoeten niet altijd nauw worden genomen, staat vast. Officiële cijfers zijn er niet, maar RTL Nieuws zocht uit dat in zeker vijftien gevallen dit jaar moest worden ingegrepen. 'Heel vervelend', vindt Van Hasselt dat. "Het is echt onwenselijk, dat kan gewoon niet."
Zo deelde de politie in Nieuwegein begin dit jaar twee boetes uit aan bruiloftsgasten voor onveilig rijgedrag. In Amsterdam werd in juni een rijbewijs ingevorderd voor te hard rijden. In dezelfde maand in Den Haag reden mensen door een park terwijl dat niet mocht.
En soms gaat het verder dan gevaarlijke verkeerssituaties. Zo mondde in maart in Vaals een trouwstoet uit in een vechtpartij waarbij een slachtoffer een gebroken kaak opliep.
Meldplicht
Na het incident twee weken geleden in Rotterdam, kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan mogelijk een meldplicht voor trouwstoeten in te gaan voeren. Zo zou er bij de aanmelding van zo'n stoet, automatisch een gesprek volgen over de route en de verkeersregels.
Vijftien incidenten
- Januari in Nieuwegein: twee boetes voor onveilig rijgedrag
- Februari in Den Haag: boetes voor onveilig rijgedrag en onnodig claxonneren
- Februari in Rotterdam: meerdere boetes aan een bruiloftsgast voor onveilig rijgedrag
- Maart in Vaals: trouwstoet mondt uit in vechtpartij
- April in Tilburg: boete voor tegenhouden verkeer
- April in Rotterdam: boetes voor claxonneren, door rood rijden en uit raam hangen
- Juni in Den Bosch: twee boetes voor niet dragen gordel en geen gebruik maken van voorsoorteervak
- Juni in Amsterdam: meerdere boetes voor overtreden verkeersregels. Eenmaal rijbewijs ingevorderd voor te hard rijden
- Juni in Rotterdam: boetes na meerdere overtredingen
- Juni in Den Haag: meerdere boetes, onder andere voor rijden in park terwijl dat niet mag
- Juli in Rotterdam: boetes voor gebruik mobiel en niet dragen gordel
- Juli in Veenendaal: door rood rijden
- Augustus in Rotterdam: agent neergeslagen, een gestolen auto, meerdere aanhoudingen,
- September in Hoofddorp: meerdere auto's in beslag genomen omdat huurcontracten niet klopten. Vier boetes voor verkeersovertredingen.
- September in Veghel: boetes voor gevaarlijk rijgedrag en het niet dragen van de autogordel.
Korpschef Erik Akerboom zei positief tegenover een meldplicht te staan. Ook Van Hasselt zegt dat een meldplicht een goede richting kan zijn. "De stoeten zijn soms enorm. Een meldplicht kan dan helpen om de juiste voorwaarde te stellen."
Wel aan regels houden
Van Hasselt benadrukt dat het overgrote deel van de trouwstoeten zich aan de regels houdt. "We hebben gelukkig ook voorbeelden dat van tevoren afspraken met ons worden gemaakt. Dat is hoe we in Nederland met elkaar moeten omgaan. Dat je tolerant naar elkaar bent."
Er moet begrip zijn dat de trouwstoeten een wezenlijk onderdeel vormen van veel Turkse en Marokkaanse bruiloften, vindt hij. "Maar we willen ook dat die mensen de verkeersregels respecteren omdat anderen anders in gevaar kunnen komen. Het respect moet wederzijds zijn."
Blijven ingrijpen
Dus als mensen toeteren of te hard rijden, zal de politie blijven ingrijpen. Het kan zijn dat de politie eerst een gesprek aangaat met de organisator van de trouwstoet, maar het kan ook zijn dat er boetes worden uitgedeeld of aanhoudingen worden verricht. "De agent bepaalt wat de beste manier is om de overlast te stoppen."