Recordbedrag

Tipgeld Taghi te laag? 'Niemand riskeert zijn leven voor 100.000 euro'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PolitieTipgeld Taghi te laag? 'Niemand riskeert zijn leven voor 100.000 euro'
RTL

Het is een recordbedrag: de beloning die leidt naar de vindplaats van Ridouan Taghi. De persoon met de gouden tip krijgt 100.000 euro. Maar volgens velen is dat lang niet genoeg. Er moeten honderdduizenden, misschien wel miljoenen euro's bovenop voordat iemand zal praten. Maar helpt dat wel?

"Denk je nou echt dat iemand gaat praten en daarmee zijn leven riskeert voor 100.000 euro?" Dat vroeg misdaadverslaggever Peter R. de Vries zich hardop af in de uitzending van Jinek na de liquidatie op advocaat Derk Wiersum. De vermoedelijke opdrachtgever Ridouan Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland. 

Waarom praat niemand?

Natuurlijk zijn er mensen die weten waar hij op dit moment is. Maar zij houden hun lippen stijf op elkaar. Ze praten niet omdat ze aan zijn kant staan of omdat ze bang zijn zelf te worden vermoord. De Vries riep daarom minister Ferd Grapperhaus (Justitie) op om het tipgeld flink te verhogen. "Er moet een beloning komen van 2,5 miljoen euro, misschien wel 5 miljoen euro. Dat is een bedrag waarvan mensen hun leven kunnen gaan veranderen, in een ander werelddeel gaan wonen, gaan praten." 

'Voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi zit in Dubai'
Lees ook

'Voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi zit in Dubai'

Maar helpt een miljoen euro wel om Taghi te pakken? Of 2,5 miljoen, zoals De Vries voorstelt? Volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers zal ook dat niet genoeg zijn. "Ook die bedragen zijn gewoon niet indrukwekkend. Die bedragen zijn er om mensen te verleiden om te praten, maar dit trekt ze niet over de streep."

'Je riskeert je leven als je klikt'

Sackers gaat er namelijk vanuit dat de personen die gaan praten, een grote kans maken om geliquideerd te worden. Waar ze ook naartoe vluchten. "Je moet dus kijken waar de grens ligt tussen de hoogte van de beloning en wat het leven je waard is."

"Op dit moment is het tipgeld 100.000 euro en dat inspireert mensen niet om je leven te riskeren, want dat doe je als je hem verklikt. Dat is wel duidelijk uit alles wat er gebeurd is. De vraag is waar de psychologische grens ligt voor mensen om je leven te wagen voor geld."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

Maar wanneer maak je eigenlijk aanspraak op tipgeld? Ook als je weet wie je plaatselijke supermarkt heeft overvallen? Jeichien de Graaff, woordvoerder van het Landelijk Parket, is er duidelijk over: "Nee, er wordt alleen uitgekeerd wanneer een tip leidt tot aanhouding en een oplossing van een strafbaar feit. En het hangt van de ernst van het feit af waar we tipgeld voor geven."

Tipgeld vaak in moordzaken

De Graaff: "Bruut geweld of de locatie kan ook een rol spelen: bijvoorbeeld een schietpartij voor een school. Dan gaat het dus om een ernstige inbreuk op de (lokale) rechtsorde. De meeste zaken waar tipgeld voor wordt uitgeloofd zijn (pogingen tot) moord." 

Zoals te zien aan het aantal uitkeringen blijkt dat tipgeld uitloven lang niet altijd loont. "Maar het uitloven van een beloning levert ook vaak nieuwe tips op, en die kunnen weer bruikbaar zijn in het onderzoek."

Grapperhaus wil best verhogen

Politici staan niet onwelwillend tegenover het plan om tipgeld te verhogen. Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam pleit ervoor. "Ik dacht aan 1 miljoen. Maar ik denk dat politie en justitie dit het beste kunnen inschatten." Grapperhaus geeft vandaag in een reactie daarop aan er 'sympathiek tegenover te staan', maar dat hij dit eerst met het Openbaar Ministerie moet bespreken.

Lees meer over
Derk WiersumPeter R. de VriesFerdinand GrapperhausOpenbaar MinisterieMoord op advocaat kroongetuigeAmsterdam