Onderzoek RIVM: We leven zes jaar langer dankzij schonere lucht
Dankzij Europees beleid is de lucht in Nederland de afgelopen dertig jaar een stuk schoner geworden. Zonder die maatregelen was de levensverwachting in ons land een stuk lager geweest, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Trouw schrijft vandaag over het RIVM-onderzoek. Zonder Europese maatregelen zou de vervuiling van fijnstof en stikstof een stuk groter zijn geweest, concludeert het onderzoekinstituut.
Het onderzoek van het RIVM wordt vandaag gepubliceerd in het vakblad Atmospheric Environment. In 1980 was de luchtkwaliteit een stuk slechter dan nu. Als er toen geen normen waren ingesteld, zou dat alleen maar erger zijn geworden.
Levensverwachting gestegen
De levensverwachting is de afgelopen jaren gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. In deze cijfers gaat het erom hoelang iemand van 65 jaar gemiddeld nog leeft.
- 1980: 16,3 jaar
- 2000: 17,4 jaar
- 2018: 19,9 jaar
Minder uit Duitsland
In 1980 was de concentratie fijnstof 59 microgram per kubieke meter. Zonder regels zou dat in 2015 zijn gegroeid naar 102 microgram, maar het is inmiddels teruggebracht naar slechts 12 microgram.
Volgens Guus Velders van het RIVM zou dat nooit gelukt zijn met alleen Nederlandse regels. Meer dan de helft van de afname van de concentraties fijnstof en stikstof zou komen door aanpassingen in het buitenland. "Er komt ook minder fijnstof vanuit Duitsland binnenwaaien", zegt Velders in Trouw.