Machinist Edwin bezorgd over toename spoorlopers: 'Het is doodeng'

Elke week krijgt machinist Edwin van der Vegte tijdens het rijden wel een waarschuwing dat er mensen bij het spoor lopen. Niet alleen zorgen die spoorlopers voor vertragingen, het is ook 'doodeng' voor de machinist. "We weten niet wat je van plan bent."
Het aantal incidenten met spoorlopen is vorig jaar toegenomen. Dat is levensgevaarlijk, zegt machinist Edwin van der Vegte, en als machinist schrik je je ook 'het apezuur'.
Van der Vegte is inmiddels 18 jaar werkzaam als machinist en het zien van spoorlopers went niet, vertelt hij. "Je komt op volle snelheid van maximaal 140 kilometer per uur aanrijden. Als je dan iemand ziet, schrik je je kapot."
En hij maakt de gekste redenen voor spoorlopen mee. "Het zijn mensen die denken: ik ga even een mandje bramen plukken. Of mensen die een stukje willen afsnijden of een stukje met de hond gaan wandelen, en denken dat ze ver genoeg van de spoorbaan af staan. Maar dat valt vies tegen."
En, benadrukt hij, 'we weten niet wat je van plan bent'. "Bijna iedere machinist heeft wel een zelfdoding meegemaakt. We zien niet aan iemand wat ze bij het spoor doen, ook al lopen ze met een mandje. De schikreactie is altijd hetzelfde."
Alarmoproep
"We gaan er altijd van uit dat iemand geen goede plannen heeft", legt hij uit. "Dat resulteert in een snelremming door de machinist, wat jullie kennen als noodrem, die ook de claxon indrukt en direct een alarmoproep doet naar de treinleiding."
De treinleiding roept vervolgens alle treinen in de omgeving op om langzaam te gaan rijden, maximaal 40 kilometer per uur. En dat heeft behoorlijk wat impact op de treinen. "Iedere spoorloper veroorzaakt een domino-effect", zegt ProRail. Want niet alleen de trein bij de spoorloper moet remmen, ook de treinen daarachter en de tegemoetkomende treinen moeten langzamer rijden."

Als Van der Vegte zelf een spoorloper ziet, wil hij die het liefst zelf even spreken. "Als ik de kans krijg, loop ik er samen met de conducteur naartoe en ga ik een gesprekje aan. Ik wil weten wat ze bezielt."
'Politie is onderweg'
Niet iedereen staat open voor zo'n gesprek, vertelt hij. "De reactie wisselt. Soms zijn mensen zich van geen kwaad bewust. Maar ik heb ook mensen gehad die me uitscholden voor van alles en nog wat. Dan zeg ik: 'Leg het maar uit aan de politie, die is ook onderweg'."
"Blijf gewoon uit de buurt van de spoorbaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De paden langs het spoor zijn niet altijd lekker neergelegd, vaak is het los gruis. Als je uitglijdt of struikelt en je valt de verkeerde kant op, lig je over het spoor."
Toename spoorlopers
Het aantal treinstoringen door spoorlopen is, na een aanvankelijke daling, weer toegenomen. Ondanks preventieve maatregelen, zoals de inzet van boa's, het graven van sloten en het plaatsen van hekken en camera's, waren er vorig jaar 3289 gevallen van spoorlopen. Dat komt neer op een stijging van 3 procent vergeleken met vorig jaar en zelfs 13 procent ten opzichte van 2015.
Ruim een op de drie vertragingen op het spoor (36 procent) wordt veroorzaakt door mensen die, al dan niet bewust, over of langs het spoor lopen. Omdat machinisten dan langzamer moeten gaan rijden of hun trein moeten stilzetten, zijn reizigers te laat op hun bestemming.