Nieuwe techniek bij borstkanker: operatie met 'rijstkorrel'
Met een nieuwe techniek kunnen borstkankerpatiënten mogelijk efficiënter geopereerd worden. Deze 'revolutionaire' methode is deze week voor het eerst gebruikt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
Een klein magneetzaadje, met de grootte van een rijstkorrel, wordt met de zogeheten 'Pintuition-techniek' in de tumor geplaatst, waarna het zaadje een signaal verstuurt naar het systeem van de chirurg.
"Hierdoor weten we precies waar we moeten opereren", zegt chirurg Patricia Jansen tegen RTL Nieuws. "Dit zorgt voor een patiëntvriendelijker behandeling en kleinere littekens."
Eerste behandelingen
Deze week heeft zij de eerste twee patiënten behandeld met de nieuwe techniek, die ontwikkeld is door het Eindhovense bedrijf Sirius Medical. "Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de chirurg."
"We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad", zegt Jansen. "Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk."
Voor de chirurg is het voordeel dat je 'precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt', zegt Jansen. "We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen."
Minder stress
Het doel van de nieuwe methode is vooral om de belasting voor de patiënt te verlagen. Het magneetje kan ruim voor de operatie al aangebracht worden, in tegenstelling tot de huidige techniek in het ETZ met het metalen ankerdraad.
Een andere methode is met een jodiumzaadje. Daar zitten nadelen aan vanwege de radioactiviteit. Bij de nieuwe techniek is dat niet aan de orde.
"Deze nieuwe methode geeft minder stress en belasting rondom de operatiedag", vervolgt de chirurg. "Voor de patiënt heel fijn, want het is natuurlijk een heel spannende, emotionele tijd."
Jansen werkte samen met Maud Bessems van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, die hier anderhalf jaar onderzoek naar deed. Op 23 oktober presenteert zij de resultaten op het Europese congres voor kankerchirurgen.
"Een jaar geleden zijn we hiermee aan de slag gegaan", zegt Bessems. "De resultaten worden eind deze maand gepresenteerd. Begin november is er ook nog een presentatie voor andere ziekenhuizen om de resultaten te delen en vragen te stellen."
Veel interesse
Gaan andere ziekenhuizen in Nederland, of zelfs wereldwijd, de methode op korte termijn ook toepassen? "Er is veel interesse voor", bevestigt de onderzoeksleider. "Tien verschillende ziekenhuizen in Nederland hebben al geïnformeerd."
"Ze wilden er alles van weten. Er is een grote markt voor dit soort operaties, ook wereldwijd. Ik heb begrepen dat Sirius, dat het product ontwikkeld heeft, ook in de VS en andere landen bezig is om de methode te implementeren."