'Laat kinderen A Life On Our Planet kijken voor stukje bewustwording'
Het is misschien wel één van de populairste Netflix-documentaires van het moment: A Life On Our Planet van David Attenborough. "Verplichte kost voor iedereen", zeggen veel mensen. Maar is het ook verstandig om kinderen naar een documentaire over klimaatverandering te laten kijken?
Paul Boselie keek samen met zijn 10-jarige dochter en 13-jarige zoon naar A Life On Our Planet. Zijn kinderen zijn sowieso dol op Netflix, maar meestal kijken ze naar films en series. Het idee om nu een keer naar deze documentaire te kijken, kwam van Boselie. "Ze zijn allebei gek op de natuur en het is een maatschappelijk relevant thema, dus het leek me goed er samen naar te kijken", vertelt hij tegen RTL Nieuws.
Volgens Boselie heeft de documentaire flink indruk gemaakt op zijn kinderen, ook al waren ze zich al vrij bewust van de thematiek omdat ze dit vanuit huis meekrijgen. Zo eet de familie een paar dagen per week vegetarisch en wordt er geprobeerd geen producten in huis te halen die palmolie bevatten. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, zo vertelt Attenborough in de documentaire.
Documentaire
De natuurdocumentaire A Life On Our Planet is gemaakt door de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough (94). Hij is vooral bekend geworden door zijn vele bekroonde natuurdocumentaties die door de BBC zijn uitgezonden. Daarin liet hij vooral zien hoe mooi de aarde is.
In A Life In Our Planet gaat het om iets anders: dat deze mooie natuur wordt bedreigd door de impact van de mens.
Hoewel zijn kinderen dus al bekend waren met thema's als het milieu en klimaatverandering, is hij toch blij dat ze de documentaire hebben gezien. "Het bevestigde eigenlijk aan hen dat de dingen die wij thuis doen, voor een goede reden zijn. Op initiatief van de kinderen halen we alleen nog pindakaas zonder palmolie in huis."
Kritisch kijken
De documentaire heeft er ook voor gezorgd dat het gezin eens kritisch is gaan kijken naar wat ze nog meer zouden kunnen doen voor het milieu. "De afgelopen jaren ging het ons vooral om een balans zoeken in voeding. Maar ook wij doen veel andere dingen nog niet goed en daar zijn wij ons ook bewust van."
Juist die bewustwording vindt Boselie zo belangrijk, met name voor kinderen. "Als je jong bent, begint het vooral in je eigen omgeving. In westerse samenlevingen wordt er heel snel met een vinger naar een ander gewezen. Ik hoop dat er op termijn een generatie opkomt die niet meer wil werken voor bepaalde milieuonvriendelijke multinationals."
Bespreekbaar maken
Tischa Neve is kinderpsycholoog en vindt het goed dat kinderen - mits ze niet te jong zijn – samen met hun ouders naar documentaires over klimaatverandering kijken. "Wat ik er mooi aan vind, is dat het een aanknoping is om met elkaar te praten over hoe kwetsbaar de aarde en het milieu zijn. Ouders vinden het vaak lastig om dit soort onderwerpen te bespreken met hun kinderen."
Volgens de kinderpsycholoog kan de documentaire voor sommige gezinnen een eyeopener zijn. "Je gaat kijken naar wat er al goed gaat en wat er nog beter kan. Sommigen zullen denken: 'Oeps, wij doen nog niet zoveel.' Zo leer je kinderen dat kritisch naar jezelf kijken goed is. Anderen doen wel al dingen voor het milieu, maar hebben er bijvoorbeeld nog niet met de kinderen over gesproken."
Juist dat laatste is zo belangrijk, zegt Neve. Door je kinderen erbij te betrekken, creëer je namelijk een stukje bewustwording. "Je kunt kinderen wel vertellen dat het milieu belangrijk is, maar het maakt vaak pas echt indruk als ze het zien. Ze begrijpen beter waarom je bijvoorbeeld niet je afval op straat moet gooien of waarom je plastic beter kunt scheiden."
Nabespreken
Het nabespreken van zo'n documentaire is misschien nog wel belangrijker dan het kijken zelf. Neve: "Het is belangrijk dat je achteraf vragen stelt aan je kind. Je wilt weten wat ze er precies van oppikken. Je kunt bijvoorbeeld vragen waar ze na het zien van de documentaire aan denken en of ze nog vragen hebben."
Toch kunnen documentaires als A Life On Our Planet ook angst aanwakkeren. "Enkele kinderen kunnen er onrustig van worden, omdat ze denken dat het heel slecht gaat met de wereld. Maar dat is zeker geen reden om dan maar niet naar de documentaire te kijken, want het is wel de realiteit."
Wat doe je dan als je merkt dat je kind er onverhoopt toch angstig van wordt? "Belangrijk is dat je dan duidelijk maakt dat het niet iets is waar de wereld vandaag of morgen iets van zal merken. Leg uit dat het iets voor de lange termijn is. Relativeer en duid."
Geen interesse ook oké
Overigens zal sowieso niet elk kind interesse hebben in de documentaire, legt Neve uit. "Sommige kinderen hebben een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. Zij staan gelijk op om afval van straat te rapen of worden vegetarisch. Maar er zijn ook genoeg kinderen die er geen interesse in hebben. Dat is ook oké. Dat betekent niet dat je dan het gesprek niet kunt aangaan als ouder."