'Minder banen voor mensen met beperking dan overheid beweert'
Zeven jaar geleden maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een plan: voor 2025 moesten er 125.000 banen voor mensen met een beperking gecreëerd worden. Trots meldde het ministerie recentelijk dat er al 53.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan zijn geholpen. Daar blijkt niets van te kloppen. Het zijn er slechts 12.000.
Dat schrijft Trouw op basis van een herberekening die brancheorganisatie Cedris heeft laten uitvoeren.
Banenafspraak
In 2013 maakten de overheid, werkgevers en vakbonden een afspraak over het aantal arbeidsplaatsen dat gecreëerd moet worden voor mensen met een beperking. Daar blijkt vooralsnog weinig van terechtgekomen.
Onderzoeker Robert Capel legt aan de krant uit waarom de overheid stelt dat er 53.000 banen zijn gecreëerd, terwijl uit zijn hertelling blijkt dat het om slechts 12.000 banen gaat. Er zijn door het ministerie bijvoorbeeld 10.000 banen toegerekend aan werkende jonggehandicapten met een uitkering, legt Capel uit. Terwijl deze jongeren eerder ook al aan het werk waren.
'Geen extra banen'
"Wajongers die een baan hebben, tijdelijk uitvallen en daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag gaan, worden meegenomen in het banencijfer", zegt Capel. "Maar er is geen sprake van extra banen voor de doelgroep."
Hetzelfde geldt volgens Capel voor 11.000 'extra' banen van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs. Deze jongeren waren vroeger, voor de banenafspraak, ook gewoon aan het werk.
10.000 anderen werken volgens het ministerie via een detacheringsbureau bij sociale werkbedrijven. Uit de hertelling blijkt: het gaat hier níet om extra werkgelegenheid, deze mensen werkten voorheen bij gewone werkgevers.
"Wij herkennen ons niet in de cijfers", zegt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken). "Vooral marktwerkgevers hebben goede resultaten gehaald. Tegelijk is er nog een lange weg te gaan. Het doel is en blijft om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen en ervoor te zorgen dat zij deze baan behouden."
Politieke belangen
Vicevoorzitter van vakbond FNV, Kitty Jong, is niet verrast door de onderzoeksresultaten. "We krijgen nog vaak meldingen van mensen met een beperking die, ondanks het banenplan, enorm veel moeite hebben om werk te vinden", vertelt ze aan de krant.
Volgens haar zijn er veel belangen om de banenafspraak uit 2013 tot een politiek succes te maken. "Als de banenafspraak slaagt, kan de politiek de sluiting van de sociale werkvoorzieningen en de bezuinigingen op de Wajong beter verkopen."
Databank UWV
Het is niet voor het eerst dat beleid van de overheid rondom arbeidsplaatsen weinig effect lijkt te hebben. Zo bleek vorig jaar dat een databank van het UWV voor mensen met een arbeidsbeperking weinig uithaalde. Dat IT-project kostte meer dan 1,3 miljoen euro.