Zwanger of een kinderwens: is een coronavaccinatie dan verstandig?
Gezonde zwangere vrouwen kunnen volgens experts beter even wachten met inenten van het coronavaccin tot na de zwangerschap. Maar wat als je in de zorg werkt? Of als je diabetes hebt en zwanger bent? En is een inenting wel verstandig als je zwanger wilt worden? Vijf vragen beantwoord.
1. Is een coronavaccinatie verstandig als je zwanger bent?
Gezonde zwangere vrouwen kunnen beter wachten met inenten tot na hun zwangerschap. Dit adviseert een werkgroep van experts in de gynaecologie en verloskunde en het RIVM. Het advies kun je hier lezen.
Maar dit advies geldt niet voor alle zwangeren. Vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of vrouwen met diabetes wordt geadviseerd zich wel in te laten enten. Dit geldt ook voor zwangeren met ernstig overgewicht. Voor zwangeren die werken met coronapatiënten, bijvoorbeeld in de zorg, is het ook verstandig een prik te halen.
2. Waarom krijgen sommige zwangeren het vaccin wel?
Volgens het RIVM is de reden om zwangeren in principe niet in te enten dat er geen zwangere vrouwen aan de studies naar de vaccins hebben deelgenomen. Het is daarmee onbekend wat het effect van de vaccinatie kan zijn.
De coronavaccins van Pfizer en Moderna zijn een nieuw type vaccin en bevatten als eerste mRNA. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de vaccins schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap, maar het is dus nog niet onderzocht. "Daarom hebben we nu nog geen gegevens wat het effect is voor moeder en kind op de korte en langere termijn", zegt Christianne de Groot, hoogleraar gynaecologie en verloskunde van UMC Amsterdam en bestuurslid van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie).
Het blijft wel belangrijk voor zwangere vrouwen om voorzichtig te zijn. Volgens De Groot is de kans voor een zwangere om COVID-positief te zijn, even groot als bij de algemene bevolking. "Maar recente landelijke data van zwangeren met corona laten zien dat als zwangeren ziek worden, ze meer complicaties hebben dan niet-zwangeren. Ze worden bijvoorbeeld vaker opgenomen op de IC."
Dat de prik voor kwetsbare vrouwen wel wordt aangeraden, is omdat de voordelen van de prik dan opwegen tegen de mogelijke nadelen. Vrouwen met gezondheidsrisico's worden sneller ziek en vrouwen die werken met mensen met corona, lopen meer risico.
3. Mag je na de vaccinatie borstvoeding geven?
Volgens de Gezondheidsraad kun je na een prik gewoon borstvoeding blijven geven. Het is volgens hen aannemelijk dat het vaccin, net zoals andere niet levende vaccins, niet in de borstvoeding terechtkomt.
4. Is een vaccinatie bij een kinderwens slim?
De werkgroep van experts vindt het geen bezwaar om vrouwen met een kinderwens of bij een vruchtbaarheidsbehandeling te vaccineren. Toch wordt voor de zekerheid wel afgeraden om binnen twee maanden na de vaccinatie zwanger te worden. Toekomstige studies moeten de veiligheid nog definitief bevestigen.
Niet iedereen is het hiermee eens. IC-arts Diederik Gommers zei vandaag bij Radio 1 dat het verstandig is de zwangerschap uit te stellen tot de zomer. "Met een kindje in je buik gaat je middenrif omhoog. Dan wordt je long wat kleiner en heb je wat minder reserve. Als je Covid krijgt, kom je sneller met je ademhaling in de problemen. Daarom kun je een zwangerschap beter even uitstellen tot na de vaccins."
Hoogleraar virologie Marion Koopmans denkt daar anders over. "Als je nu zwanger wordt, kun je in september echt prima bevallen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
5. Geldt er een ander advies voor het Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-vaccin?
Het huidige advies van de werkgroep geldt voor de vaccins van Pfizer en Moderna. Of het advies ook voor AstraZeneca geldt, wordt pas bepaald als dat vaccin daadwerkelijk in Nederland is. Bij de introductie van andere vaccins, zal het standpunt van de werkgroep opnieuw worden bekeken.