Mentale klachten onder studenten: 'De situatie is uitzichtloos'
Drie jaar studeren, waarvan 2,5 jaar beperkt door coronamaatregelen. Het is bepaald niet hoe Freija (21) haar studententijd voor zich zag. Ze kampt met mentale klachten door onder andere de lockdown en is daarin zeker niet de enige student. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie slaat alarm.
"De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek." Dat zei Elnathan Prinsen, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, vandaag in Trouw.
Samen met de studentenbonden doet de vereniging een oproep aan het kabinet om ook het hoger onderwijs open te laten gaan.
Freija studeert Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht. Voor de coronaperiode had ze last van depressieklachten en sinds we af en aan in een lockdown zitten verergeren die klachten.
'Alleen op je kamertje'
"De universiteiten zijn niet open en op een gegeven moment was de bibliotheek zelfs dicht. De afgelopen periode ontmoet je gewoon bijna geen nieuwe mensen meer en dat werkt eenzaamheid in de hand."
Ze woont in een studentenhuis met drie anderen, maar er zijn geen gezamenlijke ruimtes. "Dat zorgt er in een lockdown voor dat je hele leven in de kamer lijkt af te spelen", zegt ze. "Ik heb vooral online les gehad en ook uitgaan zat er vaak niet in. Je bent dan echt op jezelf aangewezen en krijgt het gevoel alsof je je als student niet persoonlijk ontwikkelt."
Het gebrek aan contact met leeftijdsgenoten hakt er volgens Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie in het Amsterdam UMC, in bij studenten. "De lockdown brengt harde schade die levenslang kan doorwerken."
Juist daarom is het volgens hem zo belangrijk dat ook het hoger onderwijs weer opengaat. "We proberen al 1,5 jaar de schade op de mentale gezondheid onder de aandacht te brengen. Sinds de eerste lockdown lopen de problemen alleen maar op, juist in de leeftijdscategorie van studenten."