'Lange lockdowns leveren studenten blijvende psychische schade op'
Dat we nu opnieuw in een wekenlange lockdown zitten, is voor jongvolwassenen niet alleen heel vervelend maar ook gevaarlijk. Zij kunnen er blijvende psychische klachten aan overhouden nu ze alsmaar thuis zitten. "De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek."
Dat vertelt Elnathan Prinsen, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, vandaag in Trouw.
Hij schreef een brandbrief over de problematiek aan het Outbreak Management team (OMT) en het kabinet. Die brief kan ook op bijval rekenen van de Vereniging van Hogescholen, Universiteiten van Nederland en de studentenvakbond LSVb.
Basisscholen en kinderdagverblijven kunnen sinds begin deze week weer open, maar universiteiten, hbo- en mbo-opleidingen blijven nog gesloten. Het kabinet besluit later deze week wanneer de onderwijsinstellingen de deuren weer kunnen openen.
Angst, somberheid en stress
In de tussentijd kampen steeds meer studenten volgens Prinsen met angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid. "Serieuze problemen die richting een psychische stoornis gaan", vertelt hij aan de krant.
Trouw meldt dat veel onderwijsinstellingen aangeven dat de vraag naar studentenpsychologen de afgelopen maanden is toegenomen. Wie hoopt op een intakegesprek, moet soms wel een maand wachten. Een daaropvolgende doorverwijzing naar een ggz-psycholoog betekent vaak dat jongvolwassenen maanden moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn.
'Onderwijs is een grondrecht'
"Driekwart van de psychische stoornissen ontstaat voor het 21ste levensjaar", vertelt Prinsen. Dat blijkt uit wetenschappelijke studies.
"De gemiddelde leeftijd waarop zo'n stoornis begint is rond de 18, 19 jaar en dat is precies de fase waarin leerlingen op mbo, hbo en universiteit zich bevinden." Hij pleit er daarom voor dat het kabinet mínder naar de volgens hem 'eenzijdige' OMT-adviezen luistert en de belangen van jongeren in acht neemt.
"Onderwijs is een grondrecht", zegt hij. "Maar ons onderwijs verkeert al twee jaar in een crisis door de lockdowns."