Nieuwe Britse richtlijn

Naast BMI nóg een manier om overgewicht te checken: meet buikomtrek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Worldobesity.orgNaast BMI nóg een manier om overgewicht te checken: meet buikomtrek
RTL

Zorg ervoor dat je tailleomtrek niet groter is dan helft van je lichaamslengte. Die oproep doet de Britse gezondheidsinstantie NICE. Want: overtollig vet rond je middel betekent een verhoogd risico op bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De nieuwe richtlijn is 'simpel en effectief', zeggen deskundigen.

Overgewicht is in Groot-Brittannië een enorm probleem. "Twee op de drie volwassenen heeft officieel overgewicht of obesitas. Het is een escalerende crisis", schrijft The Guardian. En dus komt het Britse National Institute for Health and Care Excellence nu met deze nieuwe richtlijn.

Overigens zijn ook veel Nederlanders te zwaar: de helft van de volwassenen had vorig jaar overgewicht, blijkt uit de laatste cijfers.

Meer kans op ziektes

Dat overgewicht gevaarlijk is, onderschrijft professor Rachel Batterham, aangesloten bij NICE en expert op het gebied van obesitas. "Overtollig vet in het abdomen (het deel rond de buik, red.) verhoogt het risico van levensbeperkende ziektes." 

Dat zegt ook professor Monique Verschuren van de afdeling Levensloop en Gezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. "Buikvet is voor je lichaam het meest ongezond, omdat het om je organen zit. Het verhoogt het risico op diabetes, hoge bloeddruk, kanker en hart- en vaatziekten."

Veel misverstanden over obesitas, niet zomaar 'even op dieet'
Lees ook

Veel misverstanden over obesitas, niet zomaar 'even op dieet'

En dus adviseert de organisatie: controleer je buikomtrek. Tot nu toe is de meestgebruikte methode om je gewicht te toetsen de Body Mass Index (BMI). Die methode wordt ook nu nog aangeraden, maar zegt weinig over het vet rondom je middel. 

Andere insteek

"Dit is niet helemaal nieuw”, zegt professor Verschuren "Er is al heel lang een WHO-richtlijn voor middelomtrek. In Groot-Brittannië steken ze het nu net anders in door de omtrek te vergelijken met de helft van je lengte."

Heb je een BMI onder de 25, dan zat je goed. Heb je een BMI lager dan 18,5, dan heb je ondergewicht. Boven de 25 en onder de 30 heb je overgewicht, en bij een BMI hoger dan 30 heb je ernstig overgewicht.

Bodybuilders

Verschuren: "Ik denk dat de BMI heel goed aangeeft of je te zwaar bent. Deze Britse richtlijn is een soort finetuning van het risico. Nu is het wel zo dat de BMI en de buikomtrek sterk met elkaar samenhangen. Over het algemeen is het zo: hoe hoger de BMI, hoe groter de buikomvang."

Maar er zijn uitzonderingen. "Er zijn ook zware bodybuilders met veel spiermassa, maar weinig vet. Maar je zult zelden een ideale BMI hebben, en toch een verhoogd risico hebben vanwege een teveel aan buikvet."

Bereken hieronder wat jouw BMI is:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Simpel en effectief'

Je tailleomtrek moet dus volgens de Britse richtlijn minder dan de helft van je lichaamslengte zijn. Dan kom je tot het volgende rijtje:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De directeur van NICE, Paul Chrisp, stelt dat de nieuwe meetmethode een 'simpele en effectieve manier' is voor mensen om te kijken of ze een gezond gewicht hebben. "Mensen kunnen de resultaten gemakkelijk interpreteren en medische hulp zoeken als dat nodig is."

Gezonde verhouding

Een gezonde verhouding tussen de taille en lengte ligt volgens de nieuwe Engelse richtlijn tussen de 0,4 en 0,49. Dus dan is je tailleomtrek minder dan de helft van je lichaamslengte. Bij een verhouding tussen de 0,5 en 0,59 loop je meer risico op ziektes en boven de 0,6 wordt het echt risicovol. Lager dan 0,4 is volgens de richtlijn ook niet gezond.

Hoe meet je je taille? 

Om je taille goed op te meten, zoek je de onderkant van je ribben en de bovenkant van je heupen, zegt NICE. Zoek vervolgens het midden tussen deze twee punten en pak een stukje tape of touw om de omtrek te meten. Voordat je meet, moet je normaal uitademen. Zorg dat het meetlint loodrecht is en houd niet je buik in.

En wat vindt het RIVM van zo'n richtlijn? "Het is zeker aanvullend op de BMI, het is natuurlijk prima dat er zo meer bewustzijn komt voor de risico's van buikvet", zegt Verschuren.

"Ik wil daarbij benadrukken dat het wel heel belangrijk is hoe je meet. Je lengte is makkelijk te meten. Buikomvang moet je wel precies op de goede plek doen, en je kunt ook scheef meten."

Kinderen

Volgens NICE kan de nieuwe richtlijn ook bij kinderen gebruikt worden. Als een kind zowel een te hoge BMI heeft als een te hoge taille-tot-lengte-verhouding, dan wordt een plan van aanpak geadviseerd.

Lees meer over
ObesitasGezondheidGroot-Brittannië