Te weinig geld

Vaccinatie rotavirus opnieuw niet vergoed, tegen advies Gezondheidsraad in

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© Science Photo LibraryVaccinatie rotavirus opnieuw niet vergoed, tegen advies Gezondheidsraad in
RTL

De Gezondheidsraad had al een positief advies gegeven over vaccinatie bij baby's tegen het rotavirus, maar het drinkvaccin komt opnieuw niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen is er geen geld voor. "Ik had het liever anders gezien."

De voorganger van Van Ooijen, Paul Blokhuis, had in september nog geadviseerd om het op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Hij had de definitieve beslissing aan het nieuwe kabinet gelaten. Nu blijkt dus dat het vaccin vooralsnog niet opgenomen wordt in het programma.

Duizenden opnames kunnen voorkomen worden

Jaarlijks komen er gemiddeld 3600 kleine kinderen in het ziekenhuis terecht met rota. In een enkel geval kunnen kinderen eraan overlijden, dat gebeurt vijf tot zeven keer per jaar. 

Wat is het rotavirus?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. 

Het rotavirus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week.

Bron: RIVM

Maar als alle kinderen gevaccineerd worden, kunnen 1930 tot 3389 ziekenhuisopnames per jaar worden voorkomen, schreef Blokhuis in een Kamerbrief vorig jaar. 

HPV en griepprik

Staatssecretaris Van Ooijen zegt dat de financiële middelen 'op dit moment echt beperkt zijn'. "We hebben keuzes moeten maken." Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning is verbolgen. "Ik begrijp niets van dit besluit, kinderen worden hier de dupe van."

Bruijning had de beslissing niet verwacht, zeker omdat de Gezondheidsraad eerder adviseerde juist wel ruimte te bieden voor de vaccinatie. "Als ik de Kamer was, zou ik hier voor gaan liggen. Dit is geen goede zorg."

Artsen: geef kinderen snel vaccin tegen rotavirus om zorg te ontlasten
Lees ook

Artsen: geef kinderen snel vaccin tegen rotavirus om zorg te ontlasten

Afgelopen februari lagen meer kinderen dan gebruikelijk met rota in het ziekenhuis. Op dat moment was er nog geen beslissing over de vaccinatie genomen, maar zei Van Ooijens woordvoerder wel: "we doen ons best om adviezen van de Gezondheidsraad te volgen." Drie maanden later blijkt de situatie toch anders te liggen.

Voor rota is er dus geen ruimte gemaakt. Van Ooijen: "Wel blijft het mogelijk voor ouders, die dat willen, om hun kind(eren) tegen rotavirus te laten vaccineren. Het vaccin is op recept verkrijgbaar bij de huisarts en sommige GGD’en en vaccinatiecentra. Ouders moeten dit dan wel zelf betalen."

Zelf betalen kan wel

Dat kost ouders dan voor een volledige vaccinatie 138 euro voor twee doses. Voor de overheid zou dit een stuk goedkoper moeten kunnen. Deskundigen wijzen erop dat het veel goedkoper wordt als je dit als overheid in bulk inkoopt, maar dat gaat de komende tijd dus in ieder geval niet gebeuren.

Er komt wel meer ruimte voor een aanvullende HPV-vaccinatiecampagne en een uitbreiding van de groep die de griepprik krijgt. Bij HPV betekent dat 'vanaf dit voorjaar dat naast meisjes ook jongens worden gevaccineerd en de vaccinatieleeftijd wordt verlaagd naar het jaar dat het kind 10 wordt'. Van Ooijen: "Daarnaast vindt er – verspreid over twee jaar – een grootschalige inhaalcampagne voor meisjes en jongens tot 18 jaar plaats."

Zelf betalen

Bij de griepprik wordt er extra ruimte gemaakt voor een aantal nieuwe risicogroepen die door de Gezondheidsraad zijn benoemd. Het gaat dan volgens Van Ooijen om mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt en longschade hebben opgelopen, mensen met morbide obesitas, met dementie en alle gezonde zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap.

Lees meer over
GezondheidsraadRotavirusVaccinatieNederland