Weer 700 buitenslapers in Ter Apel, grote zorgen om hygiëne
Voor de tweede nacht op rij heeft een uitzonderlijk hoog aantal asielzoekers de nacht buiten moeten doorbrengen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het ging, net als de nacht van dinsdag op woensdag, om ruim 700 mensen. Het Rode Kruis maakt zich 'ontzettende zorgen' over de slechte voorzieningen.
"Er zijn maar enkele Dixi's en een paar kraantjes waaraan mensen zich kunnen wassen", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "Dat is het." De organisatie deelt zelf handgel en handschoenen uit aan mensen.
Ook kunnen vrouwen bij het hulppunt van het Rode Kruis buiten het aanmeldcentrum terecht voor maandverband. "Maar er zijn hier voornamelijk mannen." Wc-papier heeft de organisatie niet. "We zien hier mensen rondlopen met huiduitslag", vertelt de woordvoerster. "Er zijn gewoon heel veel mensen."
'Nauwelijks tegen op te poetsen'
Een woordvoerder van het COA reageert dat er buiten het aanmeldcentrum een beperkt aantal toiletten en urinoirs is. Die worden geregeld gereinigd. "Maar er is nauwelijks tegen op te poetsen met de huidige hoeveelheid mensen."
Verder zegt de woordvoerder dat het COA zich tot het uiterste inspant om de schaarse plekken die er voor de wachtenden op de locatie zijn in te zetten voor de kwetsbaren, onder wie vrouwen. "Aan de mensen buiten worden door het COA geen hygiëneproducten verstrekt. Voor mensen die binnen onderdak krijgen is er in principe maandverband."
Door de schrijnende situatie in het aanmeldcentrum, besloot Artsen zonder Grenzen (AzG) om vanaf vandaag medische en psychologische zorg aan de asielzoekers te verlenen. Het is voor het eerst dat de hulporganisatie in Nederland in actie komt.
'Overheid laat het afweten'
"We doen dit omdat de Nederlandse overheid het zo laat afweten", zei Judith Sargentini, directeur voor AzG Nederland, eerder vandaag tegen RTL Nieuws. "De omstandigheden waarin de mensen bij Ter Apel zich bevinden zijn mensonwaardig. AzG levert noodhulp bij rampen, zoals een aardbeving in Haïti, of de oorlog in Oekraïne, maar de situatie in Ter Apel ís een ramp. We voelen ons dus genoodzaakt om daar in te springen."
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is 'heel blij' met de komst van de organisatie. "Want het helpt wel om de kwaliteit daar te verbeteren." Maar tegelijkertijd vind hij het ook 'heel erg' dat het nodig is. "Het zou niet zo moeten zijn", zegt de staatssecretaris.
Op zoek naar onderdak
Van der Burg is al lange tijd op zoek naar extra ruimte voor de asielzoekers. "Ik zoek eigenlijk alles. Het maakt mij op dit moment niet uit, als mensen maar een dak boven hun hoofd hebben. Als het een sporthal is of een evenementenhal, alles is goed."
De bewindsman is hierover in gesprek met gemeenten en zegt te verwachten dat er volgende week nieuws te melden is over een nieuwe opvanglocatie. "We zijn heel ver met het maken van afspraken."
Hij wil gemeenten liever niet dwingen zoals in Tubbergen, waar het COA in opdracht van de overheid een hotel opkocht om daar zo'n 300 asielzoekers op te vangen. "Met dwang schieten we niks op."
Gisteren werd bekend dat een drie maanden oude baby is overleden in de sporthal van het aanmeldcentrum. Het is niet duidelijk waaraan het kind is overleden, wel zou medische hulp zijn verleend.
Kamerleden reageren geschokt op het overlijden van de baby. GroenLinks en de PvdA willen dat staatssecretaris Van der Burg per brief opheldering geeft over de dood van de baby. Dat verzoek wordt door in ieder geval de voltallige coalitie en Volt gesteund.
Al maanden problemen
Het Groningse aanmeldcentrum kampt al maanden met problemen. De opvang is overvol en vluchtelingen hebben geen fatsoenlijke plek om te slapen.
Sinds juli is de nood zo hoog, dat asielzoekers gedwongen buiten moeten slapen. Dat begon met een tiental buitenslapers, en is inmiddels opgelopen tot honderden per nacht.
Slechte doorstroom
Het bericht over de 700 buitenslapers van gisteren werd al gezien als een 'record'. Dat aantal is vannacht dus geëvenaard.
Het grote aantal vluchtelingen in Ter Apel wordt onder meer veroorzaakt door een slechte doorstroom. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt geen huis krijgen.