Van kippenragout tot Viennetta: zoveel duurder is je kerstdiner dit jaar
Ook tijdens het kerstdiner is de torenhoge inflatie dit jaar voelbaar. Superscanner onderzocht in opdracht van RTL Nieuws de prijsstijging van tien typische kerstklassiekers, van kippenragout tot Viennetta.
Al het hele jaar stijgen de prijzen in de supermarkt. In november waren de prijzen aan de supermarktkassa gemiddeld 15,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Die stijging is ook terug te zien in de prijzen van typische kerstproducten, al zijn de verschillen tussen verschillende soorten kerstklassiekers groot.
Databedrijf Superscanner onderzocht in opdracht van RTL Nieuws de prijsstijgingen van tien supermarktproducten die je tijdens kerst op de dinertafel terugvindt. Hiervoor werden de prijzen op 17 december van dit jaar vergeleken met precies een jaar geleden. Voor de prijzen werd het gemiddelde genomen van vier supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Plus en Dirk.
Dit zijn de prijzen van de tien producten die we hebben vergeleken:
Gerookte zalm goedkoper
Vrijwel alle producten zijn fors duurder geworden dan een jaar geleden. Het enige onderzochte product dat goedkoper werd is gerookte zalm, al is de prijsdaling minimaal. Voor een verpakking van 100 gram betaal je nu gemiddeld 3,97 euro. Vorig jaar was dat 3,99.
Hollandse garnalen, het hoofdingrediënt van de garnalencocktail, zijn daarentegen flink duurder geworden. Per honderd gram betaal je gemiddeld 5,87 euro, 32 procent méér dan een jaar geleden.
Viennetta fors duurder
Liefhebbers van Viennetta, de ijstaart die in veel huishoudens de traditionele afsluiter van het kerstdiner vormt, worden hard getroffen door de prijsstijgingen.
Van alle producten die we vergeleken steeg Viennetta het hardst in prijs. Waar de vanille-variant van 750 milliliter vorig jaar nog 2,49 euro kostte, is dat dit jaar 3,54; een stijging van liefst 42 procent.
Waarom juist Viennetta zo veel duurder is, blijft onduidelijk. Een woordvoerder van Unilever, waar fabrikant Ola onder valt, laat weten over de prijsstijging van individuele producten geen uitspraken te kunnen doen, omdat de prijzen van veel factoren afhankelijk zijn.
Hand op de knip
Vanwege de gestegen prijzen van energie en levensonderhoud zijn veel mensen van plan dit jaar minder uit te geven met kerst. Uit een eerder onderzoek van RTL Nieuws bleek dat 40 procent van de mensen die normaal geld uitgeven met kerst, deze feestdagen verwacht te bezuinigen.
Het grootste deel van deze mensen zei te willen bezuinigen op de kerstmaaltijd. Gezien de gestegen prijzen zou dat betekenen dat in veel huishoudens het kerstdiner dit jaar soberder is dan in andere jaren.