Minder uitbundig

Kerstdiner simpeler en cadeautjes kleiner: velen bezuinigen met kerst

Door Gijs Rademaker··Aangepast:
© ANPKerstdiner simpeler en cadeautjes kleiner: velen bezuinigen met kerst
RTL

Veel mensen vieren kerst dit jaar minder uitbundig dan anders. 40 procent van de mensen die normaal geld uitgeven met kerst, verwacht deze feestdagen te bezuinigen vanwege de gestegen kosten voor energie en levensonderhoud. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights.

De mensen die bezuinigen op de feestdagen doen dat allereerst op de kerstmaaltijd: bijna de helft (44 procent) bereidt die met minder luxe producten. "Eén kuipje roomboter kost nu 3 euro dat laat ik staan", zegt een deelnemer. "Geen kerststol van de bakker, maar van de supermarkt. En zelf het vlees voor de gourmetschotel snijden en alvast in de vriezer doen." Ruim een kwart (27 procent) geeft ook aan dat ze er voor kiezen minder 'uit eten' te gaan rond de feestdagen en vaker thuis of bij familie te gaan eten.  

Kerstpakketten anno 2022: 'Veel fleecedekens en alcoholvrije glühwijn'
Lees ook

Kerstpakketten anno 2022: 'Veel fleecedekens en alcoholvrije glühwijn'

Minder en kleinere cadeaus 

Ook cadeautjes zijn voor velen bezuinigingspost, blijkt uit het onderzoek. Mensen kopen minder of kleinere presentjes. Sommigen hebben dat elegant of creatief opgelost: "In plaats van voor iedereen kadootjes te kopen, hebben we nu lootjes getrokken. Dan koop je dus iets voor één persoon." Anderen kiezen er bijvoorbeeld voor om cadeaus voor de volwassen gasten over te slaan - maar niet voor de kinderen.  

Ook kerstverlichting wordt veel genoemd: minder lampjes in huis en tuin. "Dit jaar hebben we een kleiner boompje in huis genomen, waar minder verlichting in past." Ook wordt de verlichting vaker uitgezet en geven mensen aan dat ze zich inhouden met de aankoop van nieuwe kerstversieringen.   

Geldzorgen  

Niet alleen met kerst wordt bezuinigd. Ondanks het instellen van een prijsplafond voor energie vrezen veel mensen voor de komende dure maanden. "Ik weet niet welke extra kosten er nog aankomen. Hopelijk gaat er niets stuk in huis."

Bijna de helft (45 procent) maakt zich (redelijk tot veel) zorgen over de financiële situatie van hun eigen huishouden. Vooral de rekeningen van energie en dagelijkse boodschappen zijn hoofdbrekens en kunnen door mensen met lagere inkomens niet altijd meer worden betaald. "De prijzen stijgen en stijgen maar. Het is niet meer te doen om op één salaris te leven", zegt een deelnemer.  

Het onderzoek is uitgevoerd op 15 en 16 december, door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 1000 respondenten.  

Lees meer over
KerstmisFeestdagenGeldEindejaar 2022