Uitzendbureaus plukken leerkrachten uit vaste functies: 'Verwerpelijk'
"Het blijft voor mij een perverse manier van bedrijfsvoering", vertelt Henk ter Haar, docent Nederlands, aan RTL Nieuws. Hij werd door een uitzendbureau benaderd met de vraag of hij zin had in een nieuwe uitdaging als flexleerkracht. En dat terwijl veel scholen in Nederland te maken hebben met schrijnende personeelstekorten.
Het komt geregeld voor dat leraren door recruitmentbureaus worden benaderd. Ter Haar, die behalve docent ook teamleider is, deelde op Twitter zijn ongenoegen, en gaf daarbij aan dat het 'wegtrekken' van mensen uit vaste dienstverbanden alleen maar zou bijdragen aan het lerarentekort.
Zijn tweet werd beantwoord met een hoop herkenning en begrip van andere leerkrachten. Zo schreef een docent Engels: "Ik krijg ook wekelijks van dit soort irritante berichten van recruiters. Ik reageer al niet eens meer."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het uitzendbureau in kwestie liet in een reactie aan Ter Haar weten mensen te benaderen om te kijken 'of zij wellicht toe zijn aan een nieuwe uitdaging' en om te horen 'wat de wensen, behoeften en ambities zijn'. De docent Nederlands begrijpt dat sommige mensen er zelf voor kiezen om op verschillende scholen te werken. "Maar het is niet aan een commercieel bureau om zich te bemoeien met de wensen en ambities van ongelukkige leraren, als die er zijn."
Doorn in het oog
Voor Simone Fomenko, leraar in het basisonderwijs en hoofdbestuurder primair onderwijs bij de Algemene Onderwijsbond (AOb), zijn recruitmentbureaus een doorn in het oog. "Ze zijn er niet op uit om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Het is puur commercieel."
Ze is zelf ook meermaals door dergelijke bureaus benaderd, zelfs nadat ze een recruiter duidelijk had gemaakt geen interesse te hebben. "Twee weken later kreeg ik gewoon doodleuk weer een berichtje van dezelfde persoon."
"Moreel vind ik het verwerpelijk dat dit bestaat", vertelt Fomenko aan RTL Nieuws. Volgens haar spelen de recruitmentbureaus in op wat op de werkvloer niet goed is georganiseerd. Ze is ook kritisch op schoolbesturen, omdat die niet altijd leerkrachten een vaste aanstelling bieden. "Er wordt geroepen dat er geen geld voor is. Maar blijkbaar is er wel geld om dure uitzendbureaus in te huren."
'Gouden bergen beloofd'
Recruitmentbureaus komen volgens een woordvoerder van de AOb ook niet altijd hun beloftes na. "Er worden gouden bergen beloofd: meer verdienen en geen administratieve taken. Maar als je komt met vragen over hoe het zit met het pensioen of ziek worden, dan blijken dingen helemaal niet goed geregeld te zijn."
Vooral op de lange termijn ziet de bond recruitmentbureaus als risico, omdat leerkrachten via een uitzendbureau minder verbonden raken aan een school. "Het cement van het onderwijs valt dan uit elkaar", stelt de woordvoerder.
Maatregelen getroffen
In Amsterdam hebben 35 schoolbesturen van het primaire onderwijs maatregelen getroffen tegen uitzendbureaus. Vooral vanwege de hoge tarieven van de bureaus. "Scholen werden tegen elkaar uitgespeeld", vertelt een woordvoerder van BBO, een vereniging van schoolbesturen van het primair onderwijs en het speciaal onderwijs in Amsterdam.
Een van de getroffen maatregelen is dat er niet meer dan 65 euro per uur wordt betaald voor een invaller. "Het wordt gecommercialiseerd, terwijl onderwijs een publieke voorziening is. Dat wringt heel erg", vertelt de woordvoerder. Dankzij de maatregelen zou volgens BBO de onderlinge concurrentie tussen scholen moeten verdwijnen.
'Zelf weten'
Zowel BBO als de Algemene Onderwijsbond geven toe dat recruitmentbureaus soms wel nodig zijn om gaten in de roosters te vullen. Het is het commerciële aspect van de bureaus wat wringt. "Het is wel fijn om een invallerspoule te hebben om uit te putten, maar dan moet je af van dat commerciële. Het is publiek geld", zegt een woordvoerder van BBO.
Volgens Henk ter Haar heeft een leerkracht ook geen uitzendbureau nodig om aan het werk te komen. "Je kan overal aan de slag." Toch vindt hij dat individuen zelf moeten bepalen hoe ze te werk gaan: "Iedereen moet zelf weten wat die leuk vindt."
Reactie uitzendbureau
RTL Nieuws heeft het uitzendbureau waar Ter Haar contact mee had benaderd, maar kreeg geen reactie. Ter Haar kreeg zelf nog wel een reactie op zijn kritiek. Zo schrijft het bureau: "Wij kijken vanuit de professional wat de wensen, behoeften en ambities zijn. Op deze manier proberen wij een steentje bij te dragen aan het welzijn van onderwijsprofessionals."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.