Vakantie voorbij

Waar de ene school net genoeg leraren heeft, heeft de ander grotere problemen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP (archieffoto)Waar de ene school net genoeg leraren heeft, heeft de ander grotere problemen
RTL

De meeste scholen zijn na de zomervakantie weer begonnen. En nog altijd blijkt het lerarentekort niet opgelost. Op sommige scholen zijn de problemen alleen maar groter geworden.

Er is wel een afname van het aantal scholen dat de formatie nog niet rond heeft, blijkt uit een nieuwe peiling onder de leden van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Maar tegelijkertijd is bij een aantal scholen het tekort juist groter geworden.

Bij 41 procent van de 705 scholen die meededen aan de peiling, is het team nog niet compleet. Bij een eerdere peiling vlak voor de zomervakantie, was dat 60 procent. "Bij de scholen die nu nog kampen met een gat in de formatie heeft 54 procent minder dan 1 fte open staan", stelt de AVS.

Animo genoeg, waarom krijgen we niet meer mensen voor de klas?
Lees ook

Animo genoeg, waarom krijgen we niet meer mensen voor de klas?

16 procent van de deelnemende schoolleiders geeft aan dat ze dus nog een leerkracht zoeken voor 2 tot 4 klassen. Dat zijn in de praktijk dus 3 tot 7 leerkrachten, omdat er vaak parttime wordt gewerkt.

Volgens Karin Straus, voorzitter van de AVS, is ondanks alle aandacht voor het probleem 'het tij nog niet gekeerd'. "Schooldirecteuren zitten met de handen in het haar."

Wervingsacties

Ze zoeken naar oplossingen, zowel in de werving, als het anders organiseren van onderwijs. Zo hebben tientallen scholen ludieke wervingsacties op sociale media ingezet en gaan sommige scholen over op extra secundaire arbeidsvoorwaarden.

Leerkrachten vrij stellen van taken buiten schooltijden wordt ook gedaan. Daarnaast worden er klassen samengevoegd voor instructie. De vierdaagse schoolweek als oplossing wordt door 3 procent van de ondervraagde scholen ingezet. Ook staat 3 procent van de directeuren zelf voor de klas.

Maar er zijn meer noodgrepen: vakleerkrachten, onderwijsassistenten, ib'ers, studenten en gepensioneerden worden voor groepen gezet. Directeuren vrezen voor de kwaliteit en de toekomst van het onderwijs.

Straus: "De rek is eruit. Schoolleiders geven aan dat zij dit probleem niet alleen kunnen oplossen. Zij willen dat de overheid het financieringssysteem aanpast."

Eerder legden we in deze video uit waarom er een lerarentekort is.
Lees meer over
Algemene Vereniging voor SchoolleidersBasisonderwijsOnderwijsSchoolkindLerarentekort