Medewerkers Rutgers bedreigd na ophef over Week van Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels gaat op sociale media gepaard met ophef. Door uit context gehaald lesmateriaal en valse berichtgeving is onrust ontstaan onder ouders. Werknemers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers krijgen online veel bedreigingen op hun dak. Vanwege de ophef zegt de politie sociale media in de gaten te houden.
"Het doet ons pijn dat er zo veel nepnieuws wordt verspreid", zegt programmamanager Seksuele Vorming Luc Lauwers van Rutgers tegen RTL Nieuws. Het expertisecentrum krijgt elk jaar wel vragen van een paar ouders, maar dit jaar merkt Lauwers dat er online veel discussie is.
Zo schreef uitvoerend directeur bij Rutgers Marieke van der Plas op Twitter dat haar collega's al dagen worden bedreigd en uitgescholden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rutgers houdt de bedreigingen nauwlettend in de gaten en heeft naar eigen zeggen veiligheidsmaatregelen genomen. "Alle trainingen en afspraken gaan door, die mensen kunnen gewoon langskomen", vertelt Lauwers.
De politie bevestigt contact met Rutgers gezocht te hebben vanwege de online ophef en de 'openbare kanalen' in de gaten te houden. Vanuit het expertisecentrum is vooralsnog geen aangifte gedaan.
Zo bepaalt Rutgers wat wel en niet geschikt is voor basisschoolleerlingen:
Nepnieuws
Wat programmamanager Lauwers vooral stoort is dat er veel nepnieuws en desinformatie wordt gedeeld, bijvoorbeeld dat kinderen van 4 jaar les zouden krijgen over pijpen. Zo worden er boekjes verspreid met afbeeldingen die niet door Rutgers zijn ontwikkeld en ook niet in het lesmateriaal voorkomen. Volgens de programmamanager is de desinformatie online een eigen leven gaan leiden.
Ondertussen bereiken de online berichten wel ouders, waardoor die zich extra zorgen maken om de Week van de Lentekriebels. "We snappen goed dat dat tot onbegrip leidt, maar het gaat niet over ons lesmateriaal", zegt Lauwers.
Hij benadrukt dan ook dat Rutgers honderd procent achter de week en het lesmateriaal staat. "We hebben net als scholen, de GGD en ouders maar een doel: een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen."
Wel heeft Rutgers een video waarin kinderen met hun ouders praten over hun lichaam en grenzen aangeven offline gehaald, omdat de video online uit context werd gehaald. "De video is bedoeld om ouders te inspireren en te ondersteunen bij het voeren van gesprekken met hun kind, niet voor andere organisaties of politieke partijen om voor eigen gewin mee aan de haal te gaan", zegt Lauwers.
De video is offline gehaald 'om de kinderen in de video tegen online haat in bescherming te nemen'. Lauwers benadrukt dat Rutgers achter de video blijft staan.
Vooral positieve reacties
Lauwers wil vooropstellen dat er elk jaar vooral heel veel positieve reacties binnenkomen van scholen, docenten, ouders en kinderen, óók dit jaar. "Een rondgang langs scholen en GGD's bevestigt dit." Het nepnieuws en de negatieve online reacties maken Rutgers volgens Lauwers ook 'eerder strijdbaarder dan dat we hierdoor gas terug gaan nemen'.
De projectweek van Rutgers en de GGD's wordt elk jaar geëvalueerd en de ophef van dit jaar komt daar ook bij aan bod, zodat samen met de GGD's scholen nog beter kunnen worden ondersteund om ouders bij de lessen te betrekken. Daarbij gaat het expertisecentrum kijken hoe het zich in de toekomst beter kan wapenen tegen nepnieuws. "Ook wij leren daarin. Omdat tijden veranderen en de behoeften van kinderen daarmee ook, leren we dat je soms nieuwe thema's moet toevoegen of voor andere woorden moet kiezen", zegt Lauwers.
Scholen worden door het expertisecentrum seksualiteit en GGD's geadviseerd om ruim voor de Week van de Lentekriebels ouders te informeren over het programma van die week, zodat ouders hun vragen beantwoord kunnen krijgen.
Rutgers organiseert de Week van de Lentekriebels al 18 jaar samen met de GGD's en volgens Lauwers is het plan om het ook zeker de komende 18 jaar nog voort te zetten.