Waarom de één veel beter tegen hoge temperaturen kan dan de ander
'Eindelijk' komt er een (tijdelijk) einde aan de tropische temperaturen van de afgelopen periode. Deze week daalt de temperatuur geleidelijk naar zo'n 19 graden. Voor de één een opluchting, voor de ander balen. Waarom verschilt dat zo?
Dat heeft met meerdere factoren te maken, waaronder leeftijd, geslacht en fitheid. Ook in hoeverre je aan warmte bent gewend speelt een rol. "Aan het begin van het zomerseizoen komt de hitte een stuk zwaarder binnen dan op het einde. Niet omdat het dan minder warm is, maar omdat het lichaam dan veel meer is gewend", legt thermofysioloog Koen Levels uit.
Hoe die verschillen precies worden veroorzaakt, legden we eerder in deze video uit:
Zweten, zweten en nog eens zweten
Mannen en vrouwen verschillen behoorlijk in de manier waarop ze warmte kwijtraken. Dat heeft te maken met zweten. "Mannen zijn daar een stuk efficiënter in dan vrouwen", zegt Levels. Niet alleen in het produceren van zweet, maar ook het verdampen ervan; hetgeen wat uiteindelijk verkoeling biedt.
"Vaak zeggen mensen: ik kan goed met warmte omgaan, want ik zweet bijna niet. Maar dat is eigenlijk niet wat je wil. Je wil juist heel goed zweten", vertelt Levels. Het is daarbij wel belangrijk dat je het zweet kan verdampen. "Anders word je heel nat en koel je niet af." En ook je leeftijd speelt daarbij een grote rol. "Hoe ouder je wordt, hoe minder efficiënt je gaat zweten", legt de thermofysioloog uit.
Of het lukt om je zweet te verdampen, ligt aan je zweetklieren. Voor een groot deel is dat genetisch bepaald, maar je kan jezelf ook in zekere zin trainen. "Het belangrijkste wat je kan doen is je lichaam laten wennen aan de warmte", zegt Levels. "En dat doe je door jezelf écht bloot te stellen aan de warmte."
Risico's
Hoge temperaturen kunnen gezondheidsrisico's veroorzaken, bijvoorbeeld bij mensen met hart- en vaatziekten. "Het is een belasting op je hele lichaam", zegt thermofysioloog Boris Kingma.
Bij hoge temperaturen gaat je lichaam veel meer bloed pompen naar de huid om af te koelen. Ondertussen moeten je andere spieren, hersenen en organen ook nog bloed krijgen. "Dan zie je dat de bloeddruk te laag kan worden of dat het hart te veel moet pompen", legt Kingma uit.
Als je fit bent loop je over het algemeen weinig risico. "Maar als je actief bent of voor je werk zwaar moet inspannen, zul je merken dat het in de hitte veel moeilijker is", zegt Kingma. Dat zie je vooral terug in je hartslag. "Als je normaal een activiteit doet, heb je misschien een hartslag van 140 tot 150. Als het warm is loopt het op naar 180 tot 190. Dat is een enorme belasting voor je hart."
Wat te doen
Naast acclimatiseren kan je ook op andere manieren jezelf wapenen tegen warmte. Denk bijvoorbeeld aan je kledingkeuze. Op kantoor heb je daar misschien weinig keuze in, maar volgens de thermofysioloog is dat iets wat we kunnen aanpassen.
Thuis kan je in ieder geval minder kleren aandoen. Ook is het verstandig om daar te kiezen voor schaduw in plaats van zon. "Zorg er ook voor dat je huid nat is, met bijvoorbeeld een spray. Dan hoeft je lichaam niet alleen maar te zweten om af te koelen."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.