Enorme hoeveelheid grote stenen zou dam Maastricht moeten dichten
Een doorgebroken dam in Maastricht wordt mogelijk met enorme hoeveelheden grote stenen dichtgemaakt, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De stenen zijn nu onderweg naar Maastricht, maar dat zal nog zeker 24 uur duren. Dertig woonboten zijn niet meer toegankelijk door de dambreuk. De brug die naar de woonboten leidt, is onbegaanbaar.
"Binnen twaalf uur was een derde van de dam verdwenen", zegt May van de Kerkhof van Rijkswaterstaat. Door de hoge stroming in het kanaal raakte de dam onverwacht snel beschadigd.
Berichten dat de dam al voor gisteren was beschadigd, zijn volgens Van de Kerkhof niet juist. "De dam was inderdaad beschadigd na het hoogwater in 2021, maar is daarna hersteld. Naar ons weten ook goed hersteld."
'Enorm geschrokken'
De bewoners van de boten - die gisteren na het doorbreken van de dam werden geëvacueerd - zijn 'enorm geschrokken', zegt burgemeester Wim Hillenaar. "Ze zijn boos en verdrietig tegelijk."
Dat de dam gedicht wordt, is volgens Van de Kerkhof van Rijkswaterstaat 'cruciaal voor de bewoners'. "Die zijn in één klap van huis en haard verdreven. Dat heeft een enorme impact."
Stenen in netten
De stenen die nodig zijn om de dam te dichten, worden vanuit Wallonië per schip aangevoerd. Bij aankomst worden ze verpakt in enorme netten die alleen al 8000 kilo wegen.
Ook de brug moet worden hersteld, al is het nog niet zeker in welke vorm dat zal gebeuren. Het kan zijn dat de brug wordt weggehaald om te herstellen, maar het kan ook dat de brug instort. Hoe dan ook, 'veiligheid staat voorop', zegt Van de Kerkhof.
De meegesleurde woonboot, die tegen de brug aan ligt, moet ook op een veilige manier worden weggehaald.
Afhankelijk van weergoden
De brandweer verwacht dat de bewoners op zijn vroegst zondag terug kunnen keren naar hun woonboten. Dat hangt nog af van de noodmaatregelen van Rijkswaterstaat, zegt een woordvoerder.
Rijkswaterstaat werkt samen met defensie aan een oplossing. Ze verwachten geen verdere overlast. "Maar je weet het nooit. Er hoeft maar één piekbui vlak bij de Maas te vallen en dan hebben we morgen wel een probleem. We zijn heel afhankelijk van de weergoden", zegt Van de Kerkhof.