Surinaamse politie verspreidt opsporingsbericht voor Desi Bouterse
De Surinaamse politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor Desi Bouterse.
De oud-president is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden, maar is op de vlucht geslagen. Hij staat nu met foto en persoonsgegevens op de politiewebsite.
Ook Bouterses voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel wordt opgespoord. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime.
De politie deed gisternacht huiszoeking in de woningen van Bouterse en Dijksteel, meldde Marcel Oostburg, een aanhanger van Bouterse, op Facebook. Dat bericht is tot dusver niet bevestigd door de politie of het Openbaar Ministerie. De twee voortvluchtige veroordeelden werden niet thuis aangetroffen.
De zoektocht naar de voortvluchtige Bouterse verloopt moeizaam. De een zegt dat hij gevlucht is naar Venezuela, de ander dat hij zich verstopt in de Surinaamse binnenlanden. Maar het blijft gissen waar Bouterse nu precies is.
Inlichtingendiensten zijn bezig
Het Openbaar Ministerie moet de verdachten opsporen, zegt de Surinaamse president Chan Santokhi die keer op keer benadrukt dat er in Suriname scheiding der machten is. "De president is president van het land. Hij is er voorstander van dat de rechtsstaat moet functioneren, hij is er voorstander van dat het vonnis uitgevoerd zal moeten worden. En nogmaals: de procureur-generaal is in the lead voor wat betreft de opsporing."
Santokhi wil verder niet veel kwijt over de opsporing van zijn voorganger Bouterse. "De inlichtingendiensten zijn bezig, die staan constant in contact met de procureur-generaal."
De politie krijgt bijstand van het leger om de orde en veiligheid in het land te handhaven, bevestigt defensieminister Krishna Mathoera. Gevreesd wordt dat aanhangers van Bouterse in actie komen om zijn aanhouding te voorkomen. Het leger surveilleert opvallend en onopvallend en is 'oog en oor' in het hele land, zegt de minister tegen het ANP.
De Decembermoorden vonden plaats in de nacht van 7 op 8 december 1982. Vijftien tegenstanders van het militaire bewind van Bouterse werden opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Naast Bouterse zijn nog vier ex-militairen veroordeeld: Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery. Zij kregen een celstraf van 15 jaar.