Te leen bij gemeente

Gratis warmtecamera perfect om energie te besparen, maar 'trek niet te snel conclusies'

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© Martin KleinmanGratis warmtecamera perfect om energie te besparen, maar 'trek niet te snel conclusies'
RTL

In bijna iedere gemeente kun je ze gratis lenen: warmtebeeldcamera's. Daarmee kun je zien waar je huis warmte 'lekt' en waar kou binnenstroomt. Volgens deskundigen is het een waardevol hulpmiddel, een belangrijk startpunt, als je je huis wil verduurzamen. Maar ze waarschuwen ook: pas op bij de interpretatie van de beelden.

Je huis verduurzamen: het is een ontzettende uitdaging. Waar moet je beginnen? Kun je het allemaal betalen en wat levert het nou eigenlijk op? 

Maandag stelde energiemaatschappij Essent na onderzoek dat wie niet overstapt op een warmtepomp, tot 2035 een hoge energierekening blijft houden. Maar verduurzamen begint vaak juist met kleine, betaalbare stapjes en niet per se met het installeren van een dure (hybride) warmtepomp, zegt duurzaamheidsadvsieur Bart Fugers.

Als 'kierenjager' helpt hij mensen bij die kleine stapjes door ze inzicht te geven. "Het begint bij nadenken. Bewustzijn is belangrijker dan die warmtepomp. Laat iedereen zijn eigen route doorlopen."

Warmtebeeldcamera

Fugers gebruikt als startpunt een warmtebeeldcamera. Daarmee kun je zien op welke plekken de kou binnenkomt - of waar de warmte het huis verlaat. Vrijwel iedere gemeente biedt gratis zo'n warmtebeeldcamera's te leen aan. RTL Nieuws sprak met vier gebruikers die allemaal weten hoe zo'n apparaat werkt. Werkt het zo simpel als het eruitziet?

Oproep aan bezitters zonnepanelen: gebruik energie zoveel mogelijk zelf
Lees ook

Oproep aan bezitters zonnepanelen: gebruik energie zoveel mogelijk zelf

Allereerst Bart Fugers. Hij heeft er een speciale cursus voor gevolgd, zegt hij. "Het helpt echt, je ziet dingen die je met het oog niet kunt zien. Het levert altijd inzicht op."

Maar het is 'super oppassen wat je concludeert', zegt hij ook. Elk materiaal heeft een andere uitstraling. "Stel dat je glas en hout hebt, dan kan die dezelfde temperatuur zijn, maar zie je toch verschil op het warmtebeeld. Het glas lijkt dan koud, maar het reflecteert gewoon anders. Dus je moet vergelijkingen doen binnen hetzelfde materiaal."

Kluslijst

Lars Boelen gebruikt het apparaat ook veel. Hij legt de vinger op de zere plek - of beter gezegd de koude plek, bij klanten. Boelen noemt zichzelf geen adviseur, wel 'huisfluisteraar'. "Ik geef mensen inzicht. Ik geef ze een kluslijst en laat ze zelfs nog even weten welke kit of tape ze moeten kopen." 

Koop die tape overigens niet bij de eerste de beste bouwmarkt. "Verhuistape of ducttape verdroogt allemaal heel snel." Op zijn site kun je een gratis kluslijst downloaden die laat zien welke tape je waar precies nodig hebt.

Twee voorbeelden van Lars Boelen: luchtlekkage via spotjes (boven) en rond de afzuigkap. Hoe donkerder, hoe kouder.© Lars Boelen
Twee voorbeelden van Lars Boelen: luchtlekkage via spotjes (boven) en rond de afzuigkap. Hoe donkerder, hoe kouder.

De warmtebeeldcamera vind Boelen een 'geweldig mooie manier om inzicht te krijgen'. Zijn klanten zijn blij met de beelden. "Nu snap ik eindelijk mijn woning, zeggen ze. Als je de kieren eenmaal ziet, kun je ze niet meer niet-zien. Vaak krijgen we het volgende weekend trotste foto's van werk in uitvoering."

Blowerdoortest

Beide deskundigen gebruiken de camera overigens in combinatie met een speciaal apparaat waarmee lucht uit woningen wordt gezogen om zo kieren in het huis te vinden: de blowerdoortest. 

Volgens Boelen kun je zelf iets dergelijks enigszins proberen na te bootsen door de afzuigkap en de mechanische ventilatie op vol vermogen te zetten. Met de warmtebeeldcamera kun je dan kijken op welke plekken de kou binnenkomt - daarvoor moet het overigens wel echt fris zijn buiten.

De blowerdoortest: een speciaal apparaat waarmee je lucht uit woningen zuigt om zo kieren in het huis te vinden.© Bauthermografie & Luftdichtheitsprüfung Lutz Weidner / Thüringen
De blowerdoortest: een speciaal apparaat waarmee je lucht uit woningen zuigt om zo kieren in het huis te vinden.

De buitenlucht opwarmen

De camera kun je ook buiten gebruiken. Dan kun je zien waar de warmte uit je huis weglekt. Soms zie je letterlijk de warmte van de radiator door de buitengevel stromen, zegt Fugers. "Dan ben je letterlijk de buitenlucht aan het verwarmen. Het toevoegen van radiatorfolie achter de radiator kan dan echt iets toevoegen."

Buiten is het overigens wel véél moeilijker conclusies trekken. Bouwkundige Henk Veldmans deelde op X een bericht van de gemeente Goeree-Overflakkee waarin zo'n camera buiten was gebruikt. "Heeft dit wel zin?", vroeg hij zich af. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Veldmans werkt als toezichthouder in de bouw. Hij doet ook die blowerdoortests en gebruikt een warmtebeeldcamera. Het interpreteren van een warmtebeeld is een vak, zegt hij. "Ik vind het hartstikke goed dat de gemeente probeert mensen te helpen hun huis te verduurzamen, maar deze foto klopt niet."

'Volstrekt zinloos'

Vermoedelijk is de foto overdag gemaakt: het lijkt alsof de gevel is verwarmd door de zon. De kleuren lijken in ieder geval niet te kloppen.

"Op deze manier een warmtebeeldcamera gebruiken is volstrekt zinloos", zegt ook Martin Kleinman die die foto heeft gezien. Hij gebruikt de warmtebeeldcamera voor zijn eigen huis én gaat tientallen keren per winter langs bij andere woningen. Hij deelt veel van zijn verduurzamingstappen op fora zoals Tweakers en op X. Bij hem is het een 'uit de hand gelopen hobby', met deels aanvullende cursussen.

"Je kan alleen warmtebeeldcamera's maken bij hele specifieke omstandigheden. Zeker buiten. Het moet maximaal 5 graden zijn, het moet niet geregend hebben en niet nat zijn. De zon op de gevel is echt funest, die warmte kan nog uren in de gevel blijven zitten."

Een brievenbus is bijna altijd een enorme 'koudebrug', aldus Martin Kleinman.© Martin Kleinman
Een brievenbus is bijna altijd een enorme 'koudebrug', aldus Martin Kleinman.

Voorbeelden

Op zijn eigen website heeft Kleinman een aantal voorbeelden gezet van wat hij aan kieren tegenkwam in zijn huis. Ook legt hij naar aanleiding van dit interview in een blog uit hoe ingewikkeld het is om buiten de warmtebeeldcamera in te zetten.

Ook Lars Boelen stuurt enkele duidelijke voorbeelden. Hij hoopt dat meer mensen enthousiast gaan kierenjagen. "Het levert heel veel op. Als je je woning kiervrij maakt én zorgt dat de ventilatie goed werkt, dan is dat de rode loper richting de warmtepomp."

Hier zou een tochtstrip geen overbodige luxe zijn: op de foto is te zien waar de kou bijna letterlijk naarbinnen waait.© Martin Kleinman
Hier zou een tochtstrip geen overbodige luxe zijn: op de foto is te zien waar de kou bijna letterlijk naarbinnen waait.
Lees meer over
DuurzaamheidKlimaatEnergieEnergietransitieElektriciteitWoningisolatie