Gezondheidsraad: vaccineer baby's tegen het RS-virus
De Gezondheidsraad adviseert om alle baby's via het Rijksvaccinatieprogramma te vaccineren tegen het RS-virus. Een andere manier om ze te beschermen is vaccinatie van zwangere vrouwen. De raad heeft de voorkeur voor het toedienen van antistoffen aan kinderen, omdat op die manier meer kinderen beschermd kunnen worden.
Het advies is vandaag aangeboden aan demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Het is aan het kabinet om het advies wel of niet over te nemen.
Het respiratoir syncytieel virus, zoals het virus voluit heet, komt veel voor en geeft meestal milde, verkoudheidsachtige klachten. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kan de ziekte ernstiger verlopen. Denk aan kinderen, ouderen en mensen met een long- of hartaandoening.
Jaarlijks 2000 kinderen in het ziekenhuis
Vooral als vroeg geboren baby's besmet raken, is het oppassen. Het RS-virus is voor kinderen de belangrijkste reden voor ziekenhuisopname in Europa. Jaarlijks belanden er zo'n 2000 in het ziekenhuis. Saskia kan erover meepraten: haar pasgeboren zoon werd opgenomen op de intensive care:
Vorig jaar april vroeg staatssecretaris Van Ooijen over het al dan niet toevoegen van een RS-vaccin aan het Rijksvaccinatieprogramma. Aanleiding was dat er allerlei ontwikkelingen waren op het gebied van vaccins.
Twee middelen goedgekeurd
Voor niet-risicogroepen zijn recent twee nieuwe middelen goedgekeurd. De Gezondheidsraad heeft het allereerst over nirsevimab: dit is een antistof bedoeld voor kinderen en heeft de voorkeur van de raad.
Het andere nieuwe middel is een vaccin voor zwangeren, waardoor het kind vlak na de geboorte is beschermd. Dit middel heeft niet de voorkeur van de raad. Om twee redenen: kinderen die buiten het RSV-seizoen worden geboren zijn minder goed beschermd tegen de tijd dat het RSV-seizoen begint, de antistoffen bieden dan niet meer voldoende bescherming. Ook bij vroeggeboorte werkt het middel minder doordat onvoldoende antistoffen de foetus hebben kunnen bereiken.
Beide middelen worden per injectie toegediend. De te behalen gezondheidswinst weegt volgens de raad op tegen de potentiële bijwerkingen.
Wanneer een prik?
De Gezondheidsraad: kinderen die vlak voor of tijdens het RSV-seizoen worden geboren zouden nirsevimab aangeboden moeten krijgen kort na geboorte (in elk geval binnen 2 weken) en kinderen die na het RSV-seizoen worden geboren vlak voor de start van hun eerste RSV-seizoen. In de praktijk zal dat oktober zijn.
Dit kun je doen voor je zieke baby
Deze winter ziet het RIVM opnieuw een piek in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames als gevolg van het RS-virus. Vooral jonge baby’s kunnen erg ziek worden van het virus. In december vroegen we een kinderarts wat je kunt doen als je vermoedt dat je kind RS heeft:
Reactie staatssecretaris: 'Er is op dit moment geen geld'
Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, zal de Kamer 'zo spoedig als mogelijk informeren over de opvolging van dit advies'. "Op dit moment zijn er geen financiële middelen beschikbaar voor een eventuele opvolging van dit advies", laat hij per brief aan de Tweede Kamer weten.
Voor meerdere positieve vaccinatie-adviezen van de Gezondheidsraad (bijvoorbeeld pneumokokken- en gordelroosvaccinatie) geldt dat er geen financiering beschikbaar is, staat verder in de brief. "In dit kader worden momenteel, zoals al eerder aan uw Kamer gemeld, op ambtelijk niveau financieel-technische mogelijkheden verkend voor de volgende kabinetsperiode, voor financiering van Gezondheidsraadadviezen over vaccinaties."