Onenigheid om trans vrouw binnen dartsteam: 'Fysiek is er weinig verschil'
Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf hebben zich teruggetrokken uit het Nederlandse vrouwenteam, omdat zij niet met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven in een team willen. In een statement schrijven ze dat er sprake moet zijn van 'een gelijkwaardig en eerlijk speelveld'. Volgens experts is dat er ook gewoon. "Je moet je bewijzen, anders kwalificeer je je niet", zegt dartsanalist Co Stompé.
Het statement van de twee dartsters volgt op de historische winst van Noa-Lynn van Leuven afgelopen weekend. Zij won gisteren als eerste vrouw een PDC Challenge Tour, een gemengd toernooi. Ze wist in de finale met 5-2 te winnen van Tytus Kanik.
Voor analist Co Stompé is het duidelijk: "De bond heeft bepaald zij mag spelen, dus wat is dan het probleem?"
De Nederlandse Darts Bond (NDB) benadrukt in een statement dat Van Leuven aan alle eisen om mee te spelen voldoet, zoals die zijn vastgesteld in de 'Richtlijn Gender- en Seksediverse Personen'. "We vinden het belangrijk dat 100 procent van de mensen zich welkom voelt bij de NDB in een sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving", schrijft de bond. "Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is."
'Weinig verschil'
Wat analist Co Stompé en darter Vincent van de Voort betreft, klopt er weinig van het argument dat er een ongelijk speelveld zou zijn door Noa-Lynn van Leuven. Stompé noemt als voorbeeld de discussie rondom trans vrouwen bij atletiek, waarbij ook wordt gesproken over een ongelijk speelveld. "Dat is een fysieke sport. Daar is hier geen sprake van."
Van de Voort sluit zich daarbij aan, al benadrukt hij dat hij beide kanten van de discussie begrijpt. "Er is denk ik weinig fysiek verschil. Je hoeft er niet zo sterk voor te zijn. Ik denk dat er gewoon meer mannen darten, waardoor die beter naar voren komen. Maar er zijn nu ook een paar vrouwen die net zo goed als de heren gooien."
Het enige mogelijke verschil dat Stompé weet te noemen is de manier waarop er wordt gegooid. "Veel vrouwen gooien een beetje met een boogje", zegt hij. "Maar dat ze niet de kracht hebben om het te halen, dat is klinkklare onzin." Van de Voort voegt daaraan toe dat ook mannelijke spelers soms met een boogje gooien. "De één gooit wat strakker, de ander niet."
'Slechte timing'
De timing van het statement van Zijlstra en De Graaf vinden beide dart-experts opmerkelijk. Zijlstra verloor afgelopen zaterdag met 4-0 van Van Leuven. "Je hebt tegen haar gespeeld, verliest en dan pas maak je die keuze", zegt Stompé. "Iedereen zag dat Noa-Lynn eraan kwam, maak die keuze dan op voorhand."
Darter Van de Voort vindt het moment slecht gekozen. "Ze doet al tweeënhalf à drie jaar mee, en dan kom je er nu mee, nu ze aan het winnen is", zegt hij. "Dat komt een beetje vreemd over."
"Als je meteen vanaf het begin tegen bent, dan denk ik: oké", vervolgt Van de Voort. "Maar voor Noa-Lynn deden er ook al af en toe trans vrouwen mee, maar die konden er niet zoveel van. Dan hoor je er niemand over. Maar nu een trans vrouw wint, komen ze met een statement."
De zaak ligt kennelijk gevoelig binnen de dartswereld. RTL Nieuws zocht ook contact met andere (oud-)dart(st)ers, maar niet iedereen wilde op de statements van Zijlstra en De Graaf reageren.
De Nederlandse Darts Bond bedankt Aileen en Anca 'voor hun jarenlange inzet voor team Nederland'.
'Ben een mens'
Van Leuven zelf zegt in een reactie tegen de NOS dat de ophef 'haar veel energie heeft gekost'. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."