Charlotte en Isabel rennen woestijnmarathon van ruim 250 kilometer: 'Bijna onmenselijk'
26 Nederlanders maken zich op voor de Marathon des Sables, een ultraloop die wordt gezien als de zwaarste marathon ter wereld. In totaal starten 868 deelnemers aankomende zondag aan de ultramarathon van wel 252,8 kilometer door de woestijn. Charlotte Folkersma en haar collega Isabel Brüggenwirth, artsen in opleiding bij het UMC Utrecht, doen mee. "Ik wil ervaren hoe ver ik kan gaan."
In zes etappes zullen de deelneemsters 252,8 kilometer afleggen door de Marokkaanse woestijn. Hierbij moeten ze hun spullen en eten zelf dragen. "Heel veel mensen vragen zich af waarom we dit doen. De uitdaging is om te laten zien dat het kan. Je wordt zowel fysiek als mentaal getest en ik wil ervaren hoe ver ik kan gaan", vertelt Brüggenwirth.
Speciaal trainingsschema voor vrouwen
In totaal hebben zeven vrouwen en 19 mannen uit Nederland zich ingeschreven voor de 'marathon van het zand'. Als voorbereiding op de marathon hebben de collega's een trainingsschema gevolgd dat speciaal is opgesteld voor vrouwen. "De organisatie wil hiermee ervoor zorgen dat vrouwen de finish halen. We hebben veel getraind in de duinen met een rugzak op."
Overdag 40 graden
Brüggenwirth en Folkersma vliegen morgen naar Marokko om alvast te wennen aan de hoge temperaturen. In de woestijn kan het namelijk overdag ruim 40 graden worden. Zich helemaal voorbereiden op de hoge temperaturen met het Nederlandse klimaat lukt dus niet. "We mochten een uurtje in de klimaatkamer van defensie trainen. Dit ging goed", legt Brüggenwirth uit.
De eerste dag rennen de deelnemers 31 kilometer. Op dag twee moeten ze 43 kilometer afleggen. Na dag twee begint de zwaarste etappe van ruim 85 kilometer door het zand. Deze etappe zal gemiddeld zo'n 14 uur duren. "Ik ben benieuwd hoe het is om in het donker onder de sterrenhemel te rennen", laat Brüggenwirth weten. Vervolgens hebben ze een dag rust en tijdens dag vijf wordt er 41 kilometer gerend. Op dag zes rennen ze 31 kilometer en op de laatste dag leggen ze 21 kilometer af.
"Het is een extreme uitdaging. Bijna onmenselijk. Mentaal gezien zal je ook echt door een dal gaan, maar als je weet dat dit zal gebeuren is het wellicht makkelijker te overzien", legt Folkersma uit. Om in de race te blijven moeten alle deelnemers ervoor zorgen dat ze elke etappe vóór de bezemwagen, een kameel die de route met 3 kilometer per uur aflegt, weer bij het tentenkamp zijn.
Zelfvoorzienend
De deelnemers zijn zelfvoorzienend en hun bagage wordt afgewogen voordat de marathon begint. Er is precies berekend hoeveel gevriesdroogde maaltijden er nodig zijn en welke koekjes zorgen voor de meeste energie. Onderweg zijn er watertappunten en 's avonds krijgen ze vijf liter water voor het bereiden van eten, drinken en om zich op te frissen. Naast de persoonlijke spullen als een matje om op te slapen moeten er ook verplichte spullen worden meegenomen, zoals een warmtedeken, zonnebrandcrème en een noodfluitje.
Elkaar nodig hebben
Met nog geen duizend man rennen de twee collega's komende zondag door de woestijn. De twee vrouwen zullen elkaar dan ook nodig hebben tijdens mentale tegenslagen. Hooguit een medische oorzaak kan hen volgens Brüggenwirth doen stoppen. "Zolang je kan blijven lopen, de ene voet voor de andere kan zetten, kun je nog door."