Tekort aan pufjes voor astmapatiënten loopt verder op
Artsen maken zich grote zorgen over de oplopende tekorten van het astmamedicijn salbutamol. Steeds minder apotheken hebben het inhalatiemiddel, beter bekend als het puffertje, nog op voorraad. Eind maart sloeg de Long Alliantie Nederland (LAN) al alarm over het tekort. Dat is sindsdien alleen nog maar verder opgelopen.
Salbutamol is de werkzame stof in puffers die door astmapatiënten van alle leeftijden worden gebruikt. Ruim 860.000 mensen gebruiken het medicijn. Het middel helpt ze beter adem te halen als ze benauwd zijn. Salbutamol wordt aangeboden als spray en in poedervorm. Juist bij de spray zijn de tekorten het grootst. Meer dan een half miljoen mensen (550.000) gebruiken deze spray.
Zo'n 85.000 kinderen jonger dan 6 jaar zijn echt afhankelijk van die spray, omdat ze nog niet in staat zijn het astmamiddel in poedervorm voldoende te inhaleren. Ook voor sommige kwetsbare ouderen is de spray essentieel.
Om de spray zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor de patiënten die daar echt van afhankelijk zijn, worden patiënten van 6 tot en met 12 én patiënten ouder dan 75 jaar zoveel mogelijk overgezet naar het astmamedicijn in poedervorm. Patiënten ouder dan 12 en jonger dan 75 zijn daar in principe sowieso op aangewezen.
Ouders bezorgd
Het Longfonds zegt honderden meldingen van patiënten en heel ongeruste ouders te hebben ontvangen over de tekorten.
Zonder de spray belandt de 6-jarige Sam in het ziekenhuis, zegt zijn moeder Hester tegen RTL Nieuws. "Sam heeft om de 2 à 3 weken een astma-aanval. Dan gebruikt hij een volle puffer. Er is wel gesproken over het gebruik van poeder, maar daar heeft hij eigenlijk nog net niet genoeg kracht voor."
Toen ze laatst bij haar apotheek geen nieuwe salbutamol meekreeg, schrok Hester. "Ik heb toen een oproep op Facebook gedaan. Daardoor heb ik via bekenden acht puffertjes binnengekregen. Hier kunnen we wel even mee vooruit."
Wanneer het probleem precies is opgelost, durft niemand met zekerheid te zeggen. Mogelijk duurt het nog maanden, waarschuwt voorzitter van het Longfonds en oud-kinderarts Karoly Illy. "De situatie is heel erg nijpend", zegt hij. "Van alle landen in de Europese Unie spant Nederland de kroon, maar de problemen spelen ook in het buitenland. In de meeste landen krijgen ze het zelf nog maar net rond. Om die reden zijn ze niet bereid om medicijnen aan ons te leveren."
Het ministerie van Volksgezondheid wijt de tekorten aan een technisch probleem in het productieproces. Niet bekend is hoe lang het nog duurt voordat het probleem is opgelost.