Harry werd 40 jaar gestalkt: 'Uiteindelijk knapte er iets bij mij'
Mannen vertellen hun omgeving of de politie minder vaak over hun ervaringen met stalking dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat vandaag nieuwe cijfers over stalking naar buiten bracht. Vorig jaar werden 137.000 vrouwen en 90.000 mannen gestalkt. De bekende gitarist Harry Sacksioni (73) had 40 jaar een stalkster, maar praatte daar lange tijd niet over. "Het ergste waren de meest vulgaire insinuaties van andere mannen als ik het wél vertelde."
Gitarist Harry Sacksioni is naar eigen zeggen de langst gestalkte man ter wereld. Zijn stalkster was ongeveer veertig jaar obsessief met hem bezig, zegt hij tegen RTL Nieuws.
Sacksioni wist al die tijd wie zijn stalker was, maar dat geldt lang niet voor alle mannen. Zij geven ten opzichte van vrouwen vaker aan dat ze hun stalker niet kennen. Ook maken mannen minder vaak melding van stalking.
'Leuke neukvriendin'
Dat herkent de gitarist wel. "Wat het meest voorkwam, was dat andere mannen tegen mij zeiden: oh, dan heb je een leuke neukvriendin. Dan ga je compleet voorbij aan wat het stalken werkelijk inhoudt." Ook kreeg hij naar eigen zeggen vaak te horen dat hij het er zelf wel naar gemaakt zou hebben. "Dat vind ik nog steeds ongelooflijk."
Hij ontmoette zijn stalkster bij een optreden toen zij 14 jaar was en hem een bosje bloemen gaf. "Ik kon toen niet vermoeden dat zij niet uit mijn leven zou gaan." Na die eerste ontmoeting zocht ze hem op in theaters, bij hem thuis. "Stond ze daar voor het raam, naar binnen te kijken."
Ze was ervan overtuigd dat haar liefde voor Harry wederzijds was. "Ik heb haar in een sloot geduwd en onder water gehouden, zo panisch was ik. Tot iemand zei: je moet haar nu loslaten. Toen ze bovenkwam, helemaal onder het kroos, zei ze: zie je wel dat je van me houdt."
Dat moment was een keerpunt voor Sacksioni. Hij besloot mensen over zijn ervaringen met zijn stalkster te vertellen en zocht de media op. Dat leidde er in 2000 toe dat stalking volgens de wet strafbaar werd. In deze antistalkingwet staat dat je er maximaal drie jaar cel of een geldboete tot 25.750 euro voor kan krijgen.
Zijn stalkster bleef ook hierna echter iedere dag terugkomen naar zijn huis. "Uiteindelijk heeft dat meisje zich nergens wat van aangetrokken." Ze werd elke dag door de politie weggehaald, zegt Sacksioni. "Maar meestal stond ze er een uur later alweer." Dat had er volgens hem mee te maken dat ze niet gewelddadig was. "Soms hoopte ik weleens dat ze dat wel zou zijn. Dan had ik meer grond om op te staan om haar achter de tralies te krijgen."
Sacksioni had er geen moeite mee om de politie op haar af te sturen. "Want ik vervloekte haar en vond het verschrikkelijk dat het nooit ophield." Hij kan zich voorstellen dat dat moeilijker is als je bijvoorbeeld een relatie hebt gehad met je stalker. "Dan spelen er nog hele andere gevoelens mee, misschien wil je zo iemand dan toch ook beschermen. Omdat ik nooit intimiteit heb gekend met mijn stalker, had ik dat gevoel helemaal niet."
Schaamte
De meeste mensen die in 2023 gestalkt werden, geven aan dat ze geen aangifte doen omdat ze denken dat het toch niet helpt, zo blijkt uit de gegevens van het CBS. Experts zeggen dat ook schaamte meespeelt. Verder hopen mannen vaker dan vrouwen dat het wel overwaait. Of ze denken dat als je een stalkster maar vaak genoeg blokkeert, ze vanzelf een keer stopt.
Sacksioni's stalkster overleed ruim tien jaar geleden, waaraan is onduidelijk. "Toen ik hoorde dat ze dood was, was ik opgelucht, maar had ik opeens medelijden met haar." Hij legt uit: "Het was een enorm intelligent meisje, dat haar hele leven heeft vergooid omdat ze een waanidee had over mij. Toen zag ik de triestheid van haar bestaan opeens zo duidelijk voor me."
Cijfers
In 2023 werd 3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder slachtoffer van stalken. Het gaat om 137.000 vrouwen en 90.000 mannen. Dat staat in cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.
Vooral jonge vrouwen zijn slachtoffer van stalking. 3 procent van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar werd in 2023 gestalkt. Bij vrouwen tussen de 25 en 45 was dit 2 procent. Het CBS concludeert dat de kans om gestalkt te worden afneemt als vrouwen ouder worden.
Mannen (56 procent) melden minder vaak dan vrouwen (74 procent) dat ze gestalkt worden. In totaal deed 22 procent van de slachtoffers van stalken aangifte bij de politie. Hierbij is geen verschil tussen mannen en vrouwen.