Meer dan 25 centimeter

Wateroverlast en noodweer in meerdere provincies: overstroomde straten en blikseminslag

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Flashlight FotografieWateroverlast en noodweer in meerdere provincies: overstroomde straten en blikseminslag
RTL

Extreme regenval zorgde gisteren op meerdere plekken in het land voor flinke wateroverlast. In het Friese dorp Buitenpost kwamen de straten na een wolkbreuk onder een laag water van zeker 25 centimeter te staan. Ook andere plekken, zoals het Zuid-Hollandse Noordwijk, kregen de volle laag.

In Friesland viel de wateroverlast samen met de Fietselfstedentocht. 13.470 mensen stonden gisterochtend aan de start van de fietstocht. Op twee plekken moest het evenement even stilgelegd worden, omdat het hevig begon te onweren.

De organisatie riep inwoners van de buurt vervolgens op om hun huizen, bedrijven en schuren te openen als schuilplaats voor deelnemers. "Gelukkig werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep", zegt voorzitter van de organisatie Stephan Rekker.

Fietsers konden bij een autobedrijf schuilen.© ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers
Fietsers konden bij een autobedrijf schuilen.

Naast wateroverlast had de regio ook te maken met flinke hagelbuien. 

Inwoners werden gewaarschuwd om goed op te passen als ze over straat gingen. Door de hevige regenval raakte onder meer een putdeksel los, maar dat was slecht te zien door de laag water erboven.

Woonzorgcentrum ontruimd

De begane grond van een woonzorgcentrum in Buitenpost werd ontruimd vanwege de wateroverlast. 22 bewoners moesten naar elders in het gebouw worden verplaatst. 

Ook Oekraïners die werden opgevangen in de Fonteinkerk van Buitenpost, werden naar een andere locatie overgebracht, schrijft Omrop Fryslân.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In het Zuid-Hollandse Noordwijk viel lokaal ook een gigantische hoeveelheid regen. Straten en tunnels kwamen onder water te staan en in Noordwijkerhout kwam een deel van het plafond van de Sint Victorkerk naar beneden door het noodweer. 

Volgens Omroep West sloeg daarnaast in Noorden, op de grens met de provincie Utrecht, de bliksem in bij een woonhuis. Daardoor ontstond er brand op de zolder van de woning. In de rest van het dorp viel de stroom even uit.

Het plafond van de Sint Victorkerk in Noordwijkerhout© Flashlight Fotografie
Het plafond van de Sint Victorkerk in Noordwijkerhout
Lees meer over
ElfstedentochtFietsenWeerOnweerExtreem weerFriesland