8 klontjes?

Zoek de verschillen: zoveel suikerklontjes zitten er nu in frisdranken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Kim van DamZoek de verschillen: zoveel suikerklontjes zitten er nu in frisdranken
RTL

Het Voedingscentrum heeft de 'suikerklontjesposter', waarop in één oogopslag duidelijk wordt hoeveel suiker er in frisdranken zit, een update gegeven. Want meten is weten, zo betoogt de instelling. Wat blijkt: er zijn wat nuanceverschillen te zien ten opzichte van twee jaar geleden. AA Drink is het sterkst aangepast. "Het positieve is dat er voor de consument meer alternatieven zijn."

Het meest opvallende verschil met de vorige poster van twee jaar geleden, is dat AA Drink toen nog twaalf klontjes suiker bevatte. Nu krijg je er vier minder binnen, maar nog altijd zijn het er acht.

Bewust van alternatieven

Red Bull telt nog steeds zeven klontjes. Coca-Cola Cherry bijvoorbeeld bevat er ook zeven, maar Pepsi cola vier. Dit verschil komt omdat er aan Pepsi zoetstof wordt toegevoegd.

Aquarius zakte van acht naar zes klontjes, huismerk sinas van 6,5 naar 4,5.

"We wilden de poster graag, met de zomer in aantocht, een update geven", zegt Maartje Boot, woordvoerder van het Voedingscentrum. "We vinden het belangrijk dat jongeren weten wat ze binnenkrijgen. En dat ze zich bewuster worden van de alternatieven."

De nieuwe 'suikerklontjesposter' van het Voedingscentrum.© Voedingscentrum
De nieuwe 'suikerklontjesposter' van het Voedingscentrum.

Daarom zegt ze blij te zijn dat er ook energiedrankjes op staan zoals bijvoorbeeld Red Bull. "Omdat het populaire drankjes zijn bij de jeugd. Je ziet op de poster meteen het verschil met water of ijsthee. Dat kan jongeren aan het denken zetten."

De verbetering ten opzichte van twee jaar geleden zit hem niet zozeer in de 'toppers' qua suikergehalte, maar wel in het aanbod aan alternatieven, zegt Boot.

Zero-varianten nemen toe

"Je ziet vaker zero-varianten, bijvoorbeeld van AA Drink en Red Bull. Het blijft natuurlijk zo dat water, thee en koffie zonder suiker de gezondste keuzes zijn, maar het is goed dat er varianten beschikbaar komen die minder slecht zijn. En ook een gezonder drankje als komboecha wint aan populariteit."

Ook de poster met melk- en yoghurthoudende drankjes kreeg een update: 

Suikerklontjes in melkhoudende drankjes.© Voedingscentrum
Suikerklontjes in melkhoudende drankjes.

Het demissionaire kabinet probeert ook met maatregelen de gezondere keuzes te stimuleren. Zo is vanaf 1 januari de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken verhoogd. Dat betekent dat frisdranken en alcoholvrij bier duurder is geworden. Deze maatregel geldt niet voor mineraalwater, waardoor die keuze qua prijs aantrekkelijker is geworden ten opzichte van suikerhoudende dranken.

Omzeilen suikertaks

Op dat laatste hebben producenten van fruitsappen zoals Appelsientje overigens een maas in de wet gevonden: door een beetje zuivel aan de sappen toe te voegen, omzeilen ze de hogere belasting.

"Maar dan nog vallen ze buiten de Schijf van Vijf", zegt Boot. "Wij adviseren om te kiezen voor dranken zoals thee en water. Af en toe een glaasje sap of frisdrank past prima in een gezond voedingspatroon, maar dus niet te veel en niet te vaak. Daarnaast raad ik onze 'kies ik gezond-app' aan. Daarmee kun je producten scannen en meteen zien wat je binnenkrijgt."

Bekijk ook deze video over diabetes type 2. Steeds meer kinderen krijgen dat, een van de oorzaken kan een ongezond eetpatroon zijn.

Lees meer over
VoedingscentrumFrisdrankSuikertaksSuiker