The Voice-schandaal

Bandleider Jeroen Rietbergen toch niet vervolgd in zedenzaak The Voice of Holland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Patrick HarderwijkBandleider Jeroen Rietbergen toch niet vervolgd in zedenzaak The Voice of Holland
RTL

Jeroen Rietbergen wordt toch niet vervolgd voor de verkrachting van oud-deelneemster Nienke Wijnhoven van The Voice of Holland. De reden daarvoor is dat er te weinig bewijs is in de zaak. Daarmee wordt de zaak dus alsnog geseponeerd.

Rietbergen zou als bandleider bij The Voice of Holland seksuele contacten hebben gehad met vrouwen achter de schermen. Het OM ziet echter 'geen wettig en overtuigend' bewijs voor een strafbaar feit.

De zaak tegen Rietbergen werd aangespannen door Nienke Wijnhoven, in 2018 deelnemer aan The Voice. Ze deed begin 2022 haar verhaal bij Beau:

Advocaat Sébas Diekstra laat namens het slachtoffer weten 'extreem teleurgesteld' te zijn over het sepot. "Het slachtoffer is onnodig beschadigd", zegt hij in een reactie. Diekstra overweegt een artikel 12-procedure op te starten om justitie te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan.

Grensoverschrijdend gedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) deelde vorig jaar in maart mee Rietbergen te willen vervolgen, op verdenking van een verkrachting uit februari 2018. Dat zou zijn gebeurd tijdens de opnames van The Voice. Rietbergen gaf toe dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, maar hij stelde dat er nooit sprake was van dwang, aanranding of verkrachting.

Linda de Mol opnieuw innig knuffelend gespot met Jeroen Rietbergen
Lees ook

Linda de Mol opnieuw innig knuffelend gespot met Jeroen Rietbergen

Het OM meldt vanmiddag dus dat de zaak tegen Rietbergen toch geseponeerd wordt. "Het OM heeft deze beslissing in een gesprek toegelicht aan de aangeefster en aan de gewezen verdachte", aldus het OM.

Ali B. volgende maand voor de rechter

De zedenzaak van voormalig The Voice of Holland-coach Ali B. dient op 12 en 13 juni bij de rechtbank in Haarlem. De 42-jarige rapper staat dan terecht voor zedenfeiten met drie vrouwen. Die zouden zijn gepleegd tussen 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in Marokko. Een daarvan is gerelateerd aan het tv-programma The Voice. Een vierde aangifte is eerder al geseponeerd.

Het onderzoek tegen zanger Marco Borsato rond The Voice is bij gebrek aan bewijs geseponeerd. Borsato wordt wel vervolgd voor ontucht in een ander zedenonderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021. Een vrouw zegt dat ze op minderjarige leeftijd is betast door de zanger en deed aangifte van 'onzedelijke handelingen'. Het is nog niet bekend wanneer Borsato terechtstaat.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Jeroen RietbergenThe Voice Of HollandGrensoverschrijdend gedragSeksueel misbruikLink in bio