Terroristisch oogmerk niet bewezen

Geen levenslang, maar celstraffen tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGeen levenslang, maar celstraffen tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries
RTL

Bijna drie jaar na de moord op Peter R. de Vries heeft de rechter de straffen van de negen betrokkenen bekendgemaakt. Drie daders, schutter Delano G., bestuurder van de vluchtauto Kamil E. en 'moordmakelaar' Krystian M. zijn veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 28 jaar. Vier anderen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 14 jaar, Divainy K. en Christopher W. zijn vrijgesproken.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021, bijna drie jaar geleden, op klaarlichte dag met meerdere kogels neergeschoten toen hij vanaf de studio van RTL Boulevard naar de parkeergarage liep in Amsterdam. Hij raakte zwaargewond. Negen dagen later, op 15 juli, overleed hij aan zijn verwondingen.

Uitvoerders en betrokkenen

Negen betrokkenen zijn nu veroordeeld. De toen 21-jarige Delano G. is als schutter veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar, evenals de toen 35-jarige bestuurder van de vluchtauto Kamil E. 'Moordmakelaar' Krystian M. kreeg omgerekend de zwaarste straf, met 26 jaar en één maand. De rechtbank zou hem 30 jaar hebben gegeven, maar omdat hij al 47 maanden moet uitzitten voor een andere zaak, kwam de rechtbank uit op een straf die in combinatie met de andere straf uitkomt op 30 jaar. Hij stuurde alle uitvoerders van de aanslag aan.

Bekijk hier de uitspraak in moordzaak Peter R. de Vries.

De Vries werd nadat hij was neergeschoten gefilmd terwijl hij op de grond lag. Erickson O. en Gerower M., die de moordlocatie vooraf hebben 'geobserveerd' en De Vries hebben gefilmd, zijn voor medeplichtigheid aan de moord op Peter R. de Vries veroordeeld tot 10 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) verweet hen dat ze met de beelden een schokeffect in de maatschappij probeerden aan te wakkeren.

De vier overgebleven mannen zouden volgens het OM de moord hebben voorbereid. Konrad W., die de wapens heeft geregeld en in eerste instantie de schutter zou zijn, is veroordeeld 14 jaar cel. De rechtbank acht hem medeplichtig aan de moord. Lugardo S. was medeplichtigheid ten laste gelegd, maar is daar van vrijgesproken. Hij is wel veroordeeld voor drugshandel. Daarvoor, in combinatie met zijn strafblad, is hij veroordeeld tot vier weken celstraf met aftrek van zijn periode in voorarrest.

Divainy K., die een auto zou hebben geregeld voor filmers Erickson O. en Gerower M.C., is vrijgesproken. Ook Christopher W., die een adviserende rol aannam, is vrijgesproken. Tegen hen was alleen deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen.

OM overweegt hoger beroep

Het Openbaar Ministerie is 'over de gehele linie tevreden' met de veroordeling van zes van de negen verdachten. Toch overweegt het OM in hoger beroep te gaan.

Waarom Peter R.?

Het kan niet bewezen worden waarom Peter R. de Vries doelwit was van de aanslag, maar het OM vermoedt omdat hij optrad als adviseur van Nabil B, die ooit deel uit maakte van de criminele organisatie van Ridouan Taghi. B. werd later kroongetuige van justitie in het proces tegen Taghi, het Marengo-proces. 

Op 29 maart 2018, een week nadat B. aantrad als kroongetuige, werd de onschuldige broer van B. vermoord. Op 18 september 2019 werd ook zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Peter R. de Vries werd ná deze moorden vertrouwenspersoon van Nabil B.

Ook veroordeelden met een levenslange straf kunnen ooit nog vrijkomen.
Lees meer over
Peter R. de VriesOpenbaar MinisterieRechtbank AmsterdamMoordzaakMoordRechtspraakLink in bio