Urenlang pleidooi

Ali B wil volledige vrijspraak: 'BOOS had negatieve invloed op waarheidsvinding'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAli B wil volledige vrijspraak: 'BOOS had negatieve invloed op waarheidsvinding'
RTL

Wat Ali B betreft wordt de rapper vrijgesproken van alle verdenkingen, namelijk twee aanrandingen en twee verkrachtingen van drie vrouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar drie jaar cel voor geëist. Advocaat Bart Swier: "Na tweeëneenhalf jaar heeft cliënt zich eindelijk kunnen verweren op de plek waar het thuishoort: in de rechtbank."

Aan het begin van het pleidooi verzocht de verdediging van de rapper al vrijspraak voor de zedendelicten bij een schrijverskamp in Heiloo in 2018. De verzoeken tot vrijspraak voor de andere twee verdenkingen volgden later. 

Ali B gaf eerder vandaag, tijdens en na het requisitoir en de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM), al aan zich geen zorgen te maken over de zaak. Hij vond dat het OM 'bijna bizar veel cruciale informatie' wegliet en had 'zin in het pleidooi' van zijn advocaten. Verder zei hij 'superveel vertrouwen' te hebben in zijn zaak.

Een van de advocaten van B noemde het onderzoek van het OM in deze zaak 'erbarmelijk slecht'. 

OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B in zedenzaak
Lees ook

OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B in zedenzaak

Volgens de advocaten van Ali B zouden de drie aangeefsters om verschillende redenen onvoldoende betrouwbaar hebben verklaard. 

Zo zou het tijdsbestek van invloed zijn, omdat sommige aanklachten uit 2018 stammen, maar pas jaren later zijn gemeld. Ook noemt de advocaat meermaals de invloed van de BOOS-uitzending, die een 'negatieve invloed op de waarheidsvinding' zou hebben gehad.

Daarnaast verwijt de advocaat de aangeefsters dat ze de 'strafzaak in de media zijn begonnen'.

'Beïnvloed door BOOS-uitzending'

De verdediging van de rapper is van mening dat de BOOS-uitzending, die het balletje aan het rollen bracht, invloed heeft gehad op de getuigen in deze zaak. Herinneringen van getuigen zouden volgens de advocaat zijn vervuild door de uitzending, omdat ze - anders dan normaal - al op de hoogte waren van de verklaringen van aangeefsters.

Ook twee van de aangeefsters, Jill Helena en Ellen ten Damme, zouden door de uitzending zijn beïnvloed. Ze zouden volgens de advocaat van B door de uitzending anders zijn gaan kijken naar hun ervaringen met de rapper.

Bekijk de strafeis tegen de rapper hier:

Het OM spreekt van een 'hardnekkig patroon'.

B wordt verdacht van vier zedendelicten bij drie vrouwen: twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De artiest zou tijdens het schrijverskamp in augustus 2018 zijn hand in de legging van de vrouw hebben gestoken en over haar onderbroek hebben gewreven. In een andere ruimte zou de verdachte onverwachts zijn vingers bij haar hebben binnengebracht.

Jill Helena, een voormalig kandidate van The Voice of Holland, heeft ook aangifte tegen de rapper gedaan. Zij zou door hem zijn meegenomen in zijn auto, waar ze seksuele handelingen moest ondergaan.

Het derde slachtoffer, Ellen ten Damme, deed geen aangifte maar een melding. Zij heeft verklaard in april 2014 verkracht te zijn door de rapper. Dat zou zijn gebeurd tijdens opnames voor het programma 'Ali B en de Muziekkaravaan'.

De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter aan het einde van een lange zittingsdag weten.

Lees meer over
Ali BOpenbaar MinisterieZedendelictenRechtszaakHaarlem