Spoiler alert

De buren juichen eerder voor Oranje dan jij: dit kun je eraan doen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe buren juichen eerder voor Oranje dan jij: dit kun je eraan doen
RTL

Terwijl Wout Weghorst op jouw scherm nog positie kiest in het strafschopgebied, stijgt in de buurt al een enorm gejuich op. Lekker dan. Niets zo irritant als een trage verbinding tijdens een spannende wedstrijd. Wat kun je ertegen doen?

Waarom is er verschil?

Vroeger keek iedereen analoge televisie: het signaal liep via de kabel naar je tv en iedereen juichte op hetzelfde moment.

Tegenwoordig kijken we op allerlei manieren, zoals digitale kabel, streams en apps. Het oorspronkelijke signaal moet daardoor op allerlei manieren worden omgezet naar een digitaal formaat, dat kan worden afgespeeld op allerlei verschillende manieren.

Goed, maar hoe juich ik als eerste?

Jij juicht het eerst als je kijkt via het tv-kastje van je provider, zoals Ziggo of KPN.

De ouderwetse vaste kabel met een analoog signaal zou nog altijd het snelste zijn, maar dat bieden de meeste providers ook niet meer aan. Het signaal komt tegenwoordig dus niet meer analoog je huis binnen, maar digitaal, bijvoorbeeld via glasvezel. Ietsje trager dan analoog, maar toch het snelste. Het grote voordeel is dat de beeldkwaliteit stukken scherper is.

Hoe visualisatie Weghorst aan het scoren brengt
Lees ook

Hoe visualisatie Weghorst aan het scoren brengt

Kijk je via een app zoals Ziggo Go, NPO Start of NLZiet, dan hoor je de buren juichen voordat je het doelpunt ziet. Doordat het signaal eerst wordt omgezet naar een digitaal formaat dat gestreamd kan worden, komen beeld en geluid met vertraging binnen.

Dus als ik via de tv-ontvanger kijk, is het probleem opgelost?

Grotendeels. Toch blijven er verschillen. Ten eerste omdat de providers het beeld moeten coderen en decoderen voordat het bij jou op het scherm verschijnt. En dat doet de ene sneller dan de andere.

Ten tweede: er is een verschil tussen de manier waarop het signaal naar je tv wordt gestuurd. Digitale kabel is het snelst. Vroeger was satelliet iets sneller dan de digitale kabel, maar die laatste heeft de achterstand ingehaald.

De digitale kabel heeft ook weer twee mogelijkheden: het beeld kan via een coax-kabel naar je tv, of draadloos ('digitenne'). De eerste optie is een fractie sneller.

De meeste wedstrijden zijn op NPO1 te zien, en ook dáár zit een klein verschil: via de gewone NPO1 zie je de dingen ietsje later dan via het ultra-HD-kanaal, dat sommige providers aanbieden. Bij de gewone NPO1 hebben doven en slechthorenden de optie om ondertiteling aan te zetten, wat voor een kleine vertraging zorgt.

Kijk je via een app, dan is de snelheid van je internetverbinding van belang. Ook de bandbreedte die je internetprovider aanbiedt speelt mee, net als de snelheid van de app of site waar je kijkt.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
EK 2024EK voetbalInternetTelevisieTelevisietechniekDuitsland